Logo Staples

In de zomer daalt de productiviteit met 20%: leer hoe uw bedrijf de warmte te slim af kan zijn

Delen via:
  • Staples_article

Als u uw kantoor niet aanpast aan de weersomstandigheden, is het lastiger om de productiviteit op peil te houden. In de zomermaanden zien veel bedrijven een aanzienlijke dip in productiviteit. In kleinere kantoren is dit vaak te wijten aan de hogere temperaturen.

Onderzoeken hebben dit jaarlijks terugkerende probleem aangetoond. Zodra de zomer aanbreekt, daalt de productiviteit met 20% en worden werknemers 45% vaker afgeleid. Temperatuurschommelingen zorgen voor een onaangename werkomgeving, wat invloed heeft op de efficiëntie en het moreel.

Verander uw bedrijfsvoering en zorg voor een comfortabele werkomgeving om te voorkomen dat de productiviteit een dip kent. Hier volgen vijf handige tips waarmee u zich makkelijker kunt aanpassen aan de zomer en om een hoge productiviteit te waarborgen, ondanks de warmte: 

 

1.     Zorg voor een koel kantoor

Warme, benauwde ruimtes worden al snel ondraaglijk. Niet alleen heeft deze hoge temperatuur direct invloed op de productiviteit, maar deze omstandigheden kunnen ook slecht zijn voor de gezondheid. Een recent onderzoek wees uit dat 50% van de kantoren als te warm kunnen worden beschouwd. Hoewel er geen wet bestaat die een maximale temperatuur in bedrijven voorschrijft, zijn werkgevers wel verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen. Er is opvallend meer ziekteverzuim in de zomer, wat deels kan worden toegeschreven aan de temperatuurschommelingen en aandoeningen die gerelateerd zijn aan warmte.

Als uw kantoor niet uitgerust is met airconditioning en u manieren zoekt om koel te blijven, kunt u de werkruimtes voorzien van een ventilator. Deze voorziening doet al wonderen voor zowel de productiviteit als het comfort van uw werknemers.

U kunt er ook aan denken om de kledingvoorschriften op kantoor te versoepelen zodat uw werknemers makkelijker kunnen afkoelen. Werken in de warmte in een maatpak kan zeer oncomfortabel zijn. Geef uw werknemers de kans om wijdvallende kleding te dragen van ademende materialen. Dan hebben ze het minder snel warm, wat de productiviteit ten goede komt.  

 

2.     Zorg voor genoeg water

Eigenlijk dienen uw werknemers het hele jaar door de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water te drinken. In de warme zomermaanden is dit nog belangrijker.

Symptomen van uitdroging zijn onder andere duizeligheid en hoofdpijn, wat kan leiden tot zieke werknemers. Dit heeft direct invloed op de productiviteit. Zorg voor voldoende waterkoelers op de werkvloer zodat uw werknemers op eenvoudige wijze voldoende water binnen krijgen.

 

3.     Voordeeltjes en beloningen 

Wees niet te streng: dit zorgt vrijwel gegarandeerd voor een haperende productiviteit. Organiseer zowel aan het begin als aan het eind van de zomer een personeelsuitje.

Er zijn talloze manieren om werknemers meer bij hun bedrijf te betrekken en hun onderlinge banden te versterken. Begin het seizoen met een leuk uitstapje en wanneer de herfst voor de deur staat, kunt u een laatste zomerfeest organiseren. Door werknemers iets te geven om naar uit te kijken, kunnen ze de vakantiedip beter bestrijden terwijl de productiviteit ook een boost krijgt. 

 

4.     Moedig pauzes aan 

Laat uw werknemers weten dat ze gedurende de dag vaker pauzes mogen nemen. Hierdoor raken ze minder snel overwerkt en krijgen ze de kans om de batterij weer op te laden. Een frisse werkhouding zorgt voor extra motivatie en creativiteit. 

 

5.     Word flexibeler

Wanneer het land wordt getroffen door een zeldzame hittegolf, ontstaan er niet zelden frustraties doordat uw werknemers opgesloten zitten in een kantoor met airconditioning. U kunt bij uw HR-afdeling navragen of flexibele werktijden mogelijk zijn. Door uw werknemers eerder naar huis te laten gaan, wordt de moraal beter en kunnen ze de balans tussen werk en privé beter handhaven.

Flexibele werktijden in de zomer zijn niet alleen goed voor de motivatie, maar kunnen ook veiliger zijn voor uw werknemers. Door eerder of later naar het werk te gaan en buiten de spits te reizen, kunnen ze de hoge temperaturen in het openbaar vervoer vermijden.

Voorkom dat er in de zomermaanden een dip in productiviteit plaatsvindt door hierop in te spelen. Bereid u voor op de zomer en zorg voor een flexibele benadering zodat uw kantoor misschien de meest productieve zomer ooit heeft.

Wilt u meer informatie over hoe u uw medewerkers tevreden en productief kunt houden? Ga naar de Vantage Point Magazine-pagina en download het magazine.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit