Logo Staples

De gruwelijke waarheid over de hygiëne van uw bureau en de aanpak hiervan

  • Staples_article

De meeste bedrijven besteden veel aandacht aan de manier waarop hun kantoorruimte eruitziet. Ze willen een stimulerende, productieve en gezonde omgeving creëren. Maar wie eens goed om zich heen kijkt, zal zien welke gruwelijke zaken er dan boven water komen en hoe onhygiënisch een kantoorruimte eigenlijk is, zelfs als deze op het eerste gezicht schoon en hygiënisch oogt!

Je zou verwachten dat de keuken en het toilet de plaatsen zijn waar de meeste bacteriën zich ophopen. Maar de ergste plek is het bureaublad. Onderzoek wees uit dat een gemiddelde toiletbril ongeveer 49 microben telt per vierkante inch, maar een toetsenbord kan er wel 3.295 tellen. 

Met dit in gedachten hebben we hier vijf aspecten van de kantooromgeving op een rij gezet die ernstige schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van uw werknemers.

Vieze handen op toetsenborden en muizen
Er wordt geschat dat 80% van de infecties worden overgebracht door aanrakingen, dus alle oppervlakken waar mensen met hun handen aan zitten, vormen mogelijke brandhaarden. De twee zaken waar uw kantoormedewerkers het meest mee in contact komen, zijn waarschijnlijk toetsenborden en muizen en met de toename van 'hot desking' zullen een aantal van uw werknemers mogelijk gebruikmaken van dezelfde zaken binnen het tijdsbestek van een dag.

Hoewel de gevaren voor het oplopen van infecties via het toetsenbord of de muis zeker niet onderschat mogen worden, is er een hele simpele manier om dit probleem tegen te gaan. Een combinatie van de handen wassen en het afvegen van de oppervlakken met antibacteriële doekjes kan het risico sterk verminderen. 

Gedeelde telefoons
De tijd dat iedereen een eigen telefoon op het bureau had liggen, is bij de meeste bedrijven allang voorbij. Het toenemende gebruik van e-mail en mobiele telefoons in plaats van een vaste lijn heeft hiervoor gezorgd. Het delen van een vaste telefoon door twee of meer mensen is gewoon geworden en vormt een risico voor de gezondheid. Met handen en monden zo dicht bij elkaar is de overdracht van ziektekiemen te gemakkelijk geworden. Opnieuw geldt hier dat regelmatig de handen wassen en de telefoons reinigen dit risico flink weet in te perken!

Collega's bij elkaars bureaublad
Op elke werkplek is er een zekere mate van vermenging tussen de bureaus. Helaas heeft deze beweging ervoor gezorgd dat bacteriën makkelijk verspreid worden en sommige ernstige vormen zoals de E-coli-bacterie kunnen wel een jaar overleven. Alles moet dus gedaan worden om dit risico te beperken en de bacterie te bestrijden. Door regelmatig schoon te maken, worden de oppervlakken die het meeste risico vormen neutraal gehouden. 

Eten aan het bureaublad
Er wordt geschat dat ongeveer 67% van ons lunchen aan het eigen bureau, omdat we simpelweg weinig tijd of geen geschikte alternatieven tot onze beschikking hebben, zoals een kantine of een ontspanningsruimte. Niet alleen kan dit ervoor zorgen dat het lijkt alsof er geen echte pauze in de dag zit, maar de kruimels en gemorste dranken kunnen een voedingsbodem vormen voor bacteriën. De voor de hand liggende oplossing is zorgen dat er een gemeenschappelijke ruimte komt om te eten, die aan het einde van iedere dag grondig gereinigd kan worden.

Medewerkers die vies bestek en servies op het bureau laten staan
Gekoppeld aan het nuttigen van maaltijden aan het bureau is de vuile vaat, die op het bureau wordt achtergelaten en daar vervolgens de hele middag blijft staan. Niet alleen is dit een perfecte voedingsbodem voor bacteriën, maar dit kan ook schadelijk ongedierte aantrekken zoals vliegen. De enige echte manier om dit op te lossen is door een zerotolerancebeleid in te voeren, waardoor iedereen weet dat ze moeten afwassen als ze klaar zijn met eten of de vaat moeten inladen in de vaatwasser.

Natuurlijk zijn al deze suggesties niet alleen van toepassing op het hygiënischer maken van uw kantoorruimte, ze zullen ook zorgen dat het een fijnere plek wordt om te werken. Is er een betere reden die u kunt verzinnen om het personeel deze omschakeling te laten maken?

De gruwelijke waarheid over kantoor hygiëne

Meer informatie

De beste onderhoudstips voor facilitair managers

Meer informatie

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit