Logo Staples

Een gezonde werkomgeving: het belang van een gezonde werkplek

Delen via:
Staples_article

Het creëren van een gezonde werkplek lijkt misschien een extra last voor uw bedrijf. Maar een omgeving waarin werknemers worden beschermd en gestimuleerd en waarin mogelijkheden voor hen worden gecreëerd, levert veel voordelen op die de investering absoluut waard zijn.

Ziekteverzuim heeft een grote impact op het budget en de bedrijfsvoering als hier niets aan wordt gedaan. Het is dus belangrijk dat u er alles aan doet om te voorkomen dat mensen uitvallen. Uit een onderzoek naar ziekteverzuim, dat is gepubliceerd door het EEF in 2006, bleek dat bedrijven die er alles aan doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, uiteindelijk betere bedrijfsprestaties behaalden.

Uit onderzoek dat de Wereldgezondheidsorganisatie in 2011 uitvoerde, is gebleken dat een gezonde werkplek een enorme rol speelt in het welzijn en de lichamelijke en geestelijke gezondheid van medewerkers. Door uw werknemers gezond te houden, zijn zij gemotiveerder en toont u uw sociale verantwoordelijkheid naar hen toe. Hier kunt u zien waarom u een gezonde werkplek zou moeten creëren en hoe u dat precies doet.

Een gezonde werkplek kan leiden tot minder ziekteverzuim. Volgens de veiligheids- en gezondheidsraad gaan er jaarlijks 27 miljoen dagen verloren door aan werk gerelateerd ziekteverzuim en letsel. Een gezonde werkplek is daarom van cruciaal belang.

In de richtlijnen die zijn gepubliceerd door de NHS-ondernemingsraad in 2012 staan ook een aantal risico's op het werk beschreven. Van werknemers die worden blootgesteld aan gevaarlijke chemische stoffen op de werkvloer tot slechte verlichting en ontoereikende voorzieningen om iets te eten of te drinken, als u geen aandacht heeft voor het welzijn van uw personeel, kan dit desastreuze gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering.

Een goede basis is een goed uitgangspunt. Uw werknemers brengen veel tijd door op het werk. Daarom is het belangrijk dat u veel aandacht besteedt aan hygiëne en een schone werkomgeving. Zorg ervoor dat de keuken en sanitaire voorzieningen grondig, en het liefst dagelijks, worden schoongemaakt met bleekmiddelen en chemicaliën om het aantal ziektekiemen, met name op de toiletten, tot een minimum te beperken. Zorg ervoor dat er altijd zeep aanwezig is en plaats handreinigingssystemen in uw kantoor.

Zorg ervoor dat afvalbakken regelmatig worden leeggemaakt. Zorg ervoor dat in alle afvalbakken - van de papierbak naast het bureau van werknemers tot de afvalbak in de keuken - een goede zak zit, zodat afval op de juiste en een hygiënische manier wordt verwijderd.

Een gezonde inrichting
Een goed ergonomisch ontwerp, waarbij de werkruimte aansluit op de individuele behoeften van werknemers, speelt een belangrijke rol in het creëren van een gezonde werkomgeving. Hoogwaardige stoelen, die regelmatig worden gecontroleerd en bij defecten worden vervangen, en bureaus op de juiste hoogte zijn basisvoorzieningen die u minder zullen kosten dan lange perioden van ziekteverzuim.

De juiste stoel is zeker belangrijk, maar er is meer dat u kunt doen om uzelf te beschermen tegen kwalen zoals rugpijn of het carpaaltunnelsyndroom (een beroepsziekte voor mensen die langdurig een toetsenbord gebruiken). Het druist misschien tegen uw gezonde verstand in, maar als u uw werknemers op het hart drukt regelmatig pauze te nemen, zijn ze uiteindelijk veel productiever.

Houd uw personeel betrokken en gelukkig
Het gaat er niet alleen om dat ze elke dag weer op kantoor verschijnen, als u aan uw werknemers laat zien dat hun gezondheid voor u vooropstaat, blijven ze betrokken en gemotiveerd. U laat bovendien zien dat u verantwoordelijk bezig bent en weet hoe u voor uw meest waardevolle bezit, namelijk uw medewerkers, moet zorgen.

Onze werkcultuur beloont mensen vaak voor het aantal uren dat ze werken. Werknemers hebben het gevoel dat ze moeten laten zien dat ze lange dagen maken wanneer de werklast dat vereist. Uit onderzoek blijkt echter dat de kwaliteit van het werk van deze altijd aanwezige werknemers hieronder lijdt.

Het lijkt erop dat onze cognitieve voorraad beperkt is en geleidelijk aan uitgeput raakt als we te lang zonder pauze doorwerken. Non-stop doorwerken leidt tot negatieve stressreacties, waardoor mensen zich slechter kunnen concentreren, en die zich na een tijdje gaan ophopen en emotionele en mentale schade berokkenen. Pauzes zijn essentieel om de creativiteit en denkkracht weer ten volle te kunnen benutten. Een korte pauze kan al zeer effectief zijn.

Regelmatig bijtanken is nodig om onze hersenen optimaal te laten werken. Mensen zullen dit alleen doen als ze hiertoe worden aangemoedigd. En dat kunt u het beste doen door het goede voorbeeld te geven. Ga even wandelen tijdens de lunch, vertrek op tijd naar huis en ga jaarlijks op verlof.

Een stapje extra
Nu u voor de basisvoorzieningen hebt gezorgd, namelijk het creëren van een schone, goed verlichte en ergonomisch vormgegeven werkplek waar mensen worden gestimuleerd om zo weinig mogelijk stress en lange werkdagen te voorkomen, wordt het misschien tijd om na te denken om net dat beetje meer te doen. Stress op de werkplek, angst en depressies zorgen volgens onderzoek onder werknemers voor bijna 450.000 ziektedagen per jaar. Met nieuwe ideeën kunt u uw werknemers fris en ontspannen houden. Hen stimuleren en actief houden zorgt voor een gezonde werkmentaliteit.

Dit geldt ook voor fysiek actieve personen: een rondje hardlopen voor het werk kan de schade van een hele dag achter een bureau zitten wegnemen. Houd uw personeel in beweging, bijvoorbeeld door een vergadering te houden tijdens een wandeling of persoonlijk met ze praten in plaats van een mailtje te sturen.

Uw verantwoordelijkheid nemen
Zoals hierboven geschetst, is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de werkplek door werknemers serieus wordt genomen. Als u goed voor uw werknemers zorgt en een actieve, hygiënische kantooromgeving creëert, wordt uw bedrijf beschouwd als een verantwoordelijk bedrijf, dat alle dagelijkse aspecten van het personeel in acht neemt om te voldoen aan alle vereisten voor een gezond bedrijf.

Niet alleen zullen uw werknemers positiever tegenover u staan, omdat u over hun welzijn waakt, u zult ook erkenning krijgen vanuit uw sector en de bedrijfswereld. De zorg voor het welzijn van uw werknemers komt u en uw bedrijf ten goede en ook op de lange termijn zult u de vruchten plukken van een gezonde werkplek.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit