Logo Staples

Een hand geven: de verborgen gezondheidsrisico's

Delen via:

Een hand geven en een vriendelijk woord bij een kennismaking kan het verschil maken bij een eerste indruk. Naar schatting schudden we in ons leven ongeveer 15.000 keer iemand de hand.

Elke dag raken we met onze handen talloze verschillende oppervlakken aan. Het is dus geen wonder dat we in contact komen met veel ziektekiemen en bacteriën. Volgens onderzoek verspreiden we meer ziektekiemen door handen te schudden dan door te kussen. Toetsenborden kunnen tot wel 7.500 bacteriën herbergen, en ook muizen en beeldschermen zijn broedplaatsen voor ziektekiemen en virussen. Handen wassen is essentieel bij het voorkomen van de verspreiding van schadelijke bacteriën.

Waarom is het zo belangrijk om uw handen te wassen?

Eén op de vijf personen wast zijn handen niet na toiletbezoek, aldus onderzoek. Dit leidt tot allerlei ziektes, van een simpele verkoudheid tot het norovirus.

Ziektekiemen kunnen tussen 48 en 72 uur lang overleven op een oppervlak. Dat betekent dat u al een virus kunt oplopen als u eenvoudigweg een vies bureau of een vieze muis aanraakt. Ze kunnen worden overgedragen als u iemand een hand geeft. Onderzoekers van de Aberystwth University vonden dat bij het schudden van een hand 10 keer meer bacteriën kunnen worden overgedragen dan bij een zogenaamde 'boks' (een vuistbegroeting).

Als medewerkers worden aangemoedigd om hun handen goed te wassen en te drogen, kan ziekte onder personeel worden teruggebracht, en kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen. Het is wellicht de moeite waard mensen te ontmoedigen etenswaren te nuttigen aan het bureau, vanwege de hoeveelheid ziektekiemen en bacteriën op een gemiddeld kantoorbureau. U kunt het gebruiken als een kans voor een teamvergadering bij de lunch, of voor de nodige pauzes op de bank of buiten die bevorderlijk zijn voor de productiviteit. Het handen wassen voor het eten en na het toiletbezoek moet ook bij elke gelegenheid worden aangemoedigd. Wanneer handzeep en handreinigingsmiddelen beschikbaar zijn, is er geen excuus meer om de handen niet te wassen.

Wast u uw handen goed?

Veel mensen wassen hun handen wel, maar een groot deel daarvan doet het niet op de juiste manier. Meer dan 50% vergeet de duimen te wassen en 95% wast de handen niet lang genoeg.

Om de ziektekiemen helemaal weg te krijgen, moeten we onze handen ten minste 20 seconden wassen. De handen moeten vochtig zijn gemaakt met water, er moet voldoende zeep zijn aangebracht voor beide handen en vervolgens moet de zeep over de handpalmen, vingers, duimen en de rug van de handen worden gewreven. Daarna kunt u uw handen het beste goed afspoelen en goed afdrogen.

Gemiddeld drogen mensen hun handen slechts acht seconden af. Dat is niet lang genoeg om ze ziektekiemvrij te houden. Zorg dat ze helemaal droog zijn voordat u teruggaat naar het kantoor.

Handdrogers versus papieren handdoeken

Het drogen van de handen is net zo belangrijk als het wassen, want ziektekiemen worden veel gemakkelijker overgedragen met natte handen. Maar wat is beter als het gaat om het drogen: handdrogers of papieren handdoeken? Hoewel veel mensen een voorkeur hebben voor wat ze gebruiken om de handen te drogen, wijst een studie van Katrin uit dat het drogen van handen met papieren handdoeken beter is, omdat de bacteriën hiermee fysiek worden verwijderd.

Over de handdrogers wordt gezegd dat ze de bacteriën de lucht in blazen en bovendien duurt het droog blazen langer dan het drogen met een papieren handdoek. Aangezien er weinig tijd wordt besteed aan het drogen van de handen na het wassen, is de snelheid van belang. Met een papieren handdoek heeft u uw handen binnen 15 seconden voor 99% droog, in vergelijking met 45 seconden bij het gebruik van een handdroger.

Het is essentieel om medewerkers alle hulpmiddelen te bieden die ze nodig hebben om hun handen effectief te wassen en te drogen, en duidelijke bordjes kunnen ook helpen. Hygiëne op kantoor is ieders verantwoordelijkheid, dus het is van belang dat medewerkers worden aangemoedigd hun handen goed te wassen en te drogen. 

Schoonmaak- en afvalbeheer

Lees meer

Hygiëne op kantoor: de schokkende waarheid

Lees meer

Sanitaire oplossingen

Lees meer

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit