Logo Staples

Hoe kunt u de 5 meest voorkomende ontwerpfouten vermijden, die het geluk van uw medewerkers aanzienlijk doen afnemen?

Delen via:

Een goed ontworpen werkruimte ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook voordelen voor werkgevers en hun medewerkers. Uit een onderzoek onder 7.000 kantoormedewerkers blijkt dat 76% van de deelnemers het erover eens is dat een goed functionerende en aantrekkelijke werkruimte het personeel binnen het bedrijf houdt. 77% geeft aan dat een kantoorruimte en voldoening met elkaar zijn verbonden.

We hebben de vijf meest voorkomende ontwerpfouten op een rijtje gezet, die uw werkruimte kan beïnvloeden op geluk en productiviteit. Hieronder treft u een aantal oplossingen aan hoe dit te vermijden is:

1. Een willekeurige indeling

Een open kantoorruimte is vaak op een standaard manier ingericht, omdat de flexibiliteit van dit ontwerp bedrijven in staat stelt om te groeien, zonder extra kosten voor renovaties of uitbreidingen — het toevoegen van bureaus is voldoende. Het is echter goed om na te denken over waar medewerkers de ruimte voor gebruiken en hoe deze ruimte kan worden omgetoverd tot een plek die het beste uit medewerkers haalt.

Door een ontwerp te maken waarin verschillende soorten werkstijlen worden gecombineerd, kunt u nog steeds profiteren van de samenwerking in een open kantoorruimte. Tegelijkertijd biedt dit ontwerp ook duidelijkheid voor de medewerkers en blijven zij zich concentreren op hun taken. Een ontwerp voor Activity-Based Working (ABW) bevat flexplekken, samenwerkingsruimtes en stilteruimtes. In Neighbourhood Choice Environments (NCE) worden toegewezen plaatsen voor groepen en flexplekken voor individuelen gecombineerd. Zo kan er op basis van opdrachten worden gewerkt.

2. Slechte akoestiek

Een van de meest voorkomende klachten op de werkvloer is geluidsoverlast. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het British Journal of Psychology. Geluidsoverlast tast de productiviteit aan. Uit een andere studie blijkt dat geluid een slechte lichaamshouding kan veroorzaken, omdat medewerkers wegkruipen achter hun bureau om te ontsnappen aan het geluid.

Let op de akoestiek in uw kantoor. Overweeg het aanschaffen van geluiddempend materiaal dat voorkomt dat geluid weerkaatst in een ruimte, met name in vergaderruimtes. Geluiddempende panelen zorgen ervoor dat het geluid van een vergadering buiten niet te horen is en ze zorgen bij telefonische vergaderingen ook voor betere geluidskwaliteit. Dit kan mogelijke frustratie verminderen. Stoelen kunnen zelfs afleiding verminderen door gebogen rugleuning om u af te schermen van het geluid.

3. Slechte verlichting

Als uw kantoor nog steeds gebruikmaakt van TL-verlichting, werkt u mogelijk de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers tegen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat slechte verlichting kan zorgen voor vermoeide ogen, migraine, depressie en angst. Medewerkers die in de buurt van natuurlijk licht werken, zijn daarentegen productiever en hebben een beter geheugen, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Profiteer van de ramen in uw kantoor. Ramen zonder gordijnen verbetert de alertheid van uw medewerkers aanzienlijk. Uit een onderzoek in Procedia Social and Behavioral Sciences blijkt dat koel, wit licht en kunstmatig daglicht het beste werkt voor computertaken.

4. Onaantrekkelijke inrichting

De kleur van de muur kan psychologische impact hebben op medewerkers. Een verkeerde kleur kan onbedoeld het geluk en de productiviteit aantasten. Uit een onderzoek van de University of Texas blijkt dat witte muren ervoor zorgen dat medewerkers meer fouten maken, terwijl rode muren de hartslag en bloeddruk verhogen.

Behalve kleur is de inrichting van de ruimte ook belangrijk. De natuur is vaak een grote inspiratiebron voor het inrichten van persoonlijke ruimtes. Door dit thema te gebruiken in een werkruimte komen de technologische apparaten minder hard over. Planten zijn meer dan een leuke toevoeging aan het kantoor; ze komen ook de gezondheid en het geluk van de medewerkers ten goede.

5. Verouderd meubilair

Het kan verleidelijk zijn om uw kantoormeubilair te blijven gebruiken totdat het kapot gaat, maar dit kan zorgen voor een hoger personeelsverloop. Uit een Britse studie blijkt dat het personeelsverloop in een callcenter met 11% daalde na de komst van nieuwe en modernere ruimtes en de capaciteit verdubbelde. Het personeelsverloop van een financiële dienstverlener in Sydney daalde met 14% na plaatsing van nieuw meubilair.

Overweeg het regelmatig vernieuwen van uw kantoormeubilair. Zorg ook dat u ergonomische ontwerpen gebruikt. Stoelen die een goede houding stimuleren, stabureaus en pauzeruimtes hebben een goede invloed op het welzijn van uw medewerkers.

Het ontwerp van uw werkruimte ademt de normen en waarden van een organisatie. Zorg ervoor dat uw ontwerp de juiste boodschap overbrengt op uw medewerkers en klanten.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit