Logo Staples

Wat zijn de verschillen tussen chirurgische maskers en FFP-maskers?

Delen via:

Hoe zorgt hoe u ervoor dat u en uw medewerkers een veilige en hygiënische WORKSPACE hebben? In dit artikel vertellen wij u meer over het verschil tussen een FFP-masker en een chirurgisch masker. De beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland (V&VN) ziet graag dat het RIVM-advies voor het zorgpersoneel wordt aangepast naar FFP2-maskers, in plaats van de chirurgische maskers. Vanuit Staples zoomen wij graag in op dit onderwerp en zorgen wij er samen voor dat u veilig en hygiënisch te werk kan gaan.

Een chirurgisch masker

Het nieuwe normaal heeft ervoor gezorgd dat Staples veiligheid en hygiëne centraal heeft staan. Vanuit ons Plan C bieden wij op maat gemaakte producten en oplossingen voor uw WORKSPACE, in welke industrie of sector u ook werkzaam bent. Zo wordt er binnen de zorg gepleit voor beter beschermende mondkapjes. Chirurgische maskers zijn daar de standaard, ook wel bekend als mondneusmaskers. Deze zijn qua uiterlijk het meest te vergelijken met een blauwe of witte niet-medische masker, maar dragen een CE-markering. Tevens moeten deze maskers voldoen aan de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG of Verordening (EU) 2017/745) en worden de maskers getoetst op basis van de norm NEN-EN 14683, onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De chirurgische maskers zijn onder te verdelen in onderstaande drie types:

  1. Het type I masker biedt de minste bescherming en zijn tevens niet spatresistent. De maskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minstens 95% en worden daardoor enkel gebruikt bij een laag risico.
  2. Het type II maskers hebben een iets hogere BFE van minstens 98%, maar zijn evenals het type l niet spatresistent en bieden geen bescherming tegen aerosolen.
  3. Het type IIR maskers zijn wel spatresistent, gezien het ingebouwde filter. Maskers met het type IIR hebben een BFE van minstens 98% en wordt ook vaak gebruikt door tandartsen. Het advies vanuit het RIVM is dergelijke maskers te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus.

Het dragen van een chirurgisch masker heeft vooral als voordeel de patiënt en directe omgeving te beschermen tegen besmetting afkomstig van het zorgpersoneel. Het ontwerp en het filter (type IIR) van een chirurgisch masker zorgen ervoor dat deze niet nauw aansluit op het gezicht en daardoor kan de drager van het masker nog altijd besmet raken. Gezien het coronavirus zich verspreid via kleine deeltjes in de lucht, bieden deze type maskers geen volledige bescherming. Meer informatie over welke maskers voor u of uw medewerkers geschikt zijn? Neem dan contact op met uw vertrouwde accountmanager.

Een FFP-masker

Er zijn een drietal FFP-maskers welke allen moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en worden getoetst op basis van de norm EN149, wederom onder toezicht van de IGJ. In andere landen is de benaming voor FFP2 maskers anders dan in Europa, bijvoorbeeld KN95 en N95. Binnen het assortiment van Staples vindt u tevens maskers met een KN95 of N95 certificering, welke dus een gelijkwaardige variant zijn op de Europese norm van de FFP2.

Een FFP masker beschermt de drager tegen het inhaleren van besmette deeltjes die door de lucht worden verspreid. Doordat het masker nauw op het gezicht aansluit, is de tussenruimte tussen de drager en het masker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker, de zogeheten ‘lekkage’.

Volgens de IGJ zijn de FFP2-maskers een betere uitkomst om het zorgpersoneel te beschermen. Dit variant van een FFP-masker sluit namelijk nauw aan op het gezicht en bevat een filter die aerosolen voor een groot deel kan tegenhouden. Het RIVM raadt FFP2-maskers aan voor ‘hoog risico behandelingen’ waarbij veel deeltjes kunnen vrijkomen. Denk hierbij aan het aan de kunstmatige beademing leggen van een corona patiënt. Zowel het chirurgisch als FFP2-masker moeten na drie uur dragen worden weggegooid.

Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften zijn aangescherpt. Staples is uw partner op het gebied van op maat gemaakte oplossingen voor u en uw medewerkers.  In ons assortiment vindt u innovatieve gezondheids- en veiligheidsproducten om uw bedrijf te voorzien van middelen voor elk noodgeval en houd uw werknemers veilig en gezond. Benieuwd naar de oplossingen voor uw WORKSPACE? Neem dan vandaag nog contact op met uw persoonlijke accountmanager.

Sources:

https://www.igj.nl/onderwerpen/mondmaskers/mondneusmaskers-of--kapjes-verschillende-soorten
https://www.safety4you.eu/covid-19-preventie/mondmaskers-informatie

Bestel nu uw mondmasker

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit