Logo Staples

Water is geld

Delen via:
Diversey

Een schone omgeving is een gezonde, productieve omgeving. Met name rond de lente is er een traditie om de locatie, kantoor of winkel schoon te maken. Simpel uitgedrukt, we pakken een emmer,  gieten er water in voegen wat schoonmaakmiddel toe en beginnen met schrobben en poetsen.

Om dit te doen, bestellen, transporteren en slaan we producten op die tot wel 99% water bevatten. Aangezien water in Europa overal beschikbaar is, is dit een grote kans om besparingen te realiseren. Gebruik van deze verdunde  producten is niet alleen een last op het milieu, maar ook een last op uw budget.

Water is de sleutel
Laten we duidelijk zijn: Water is een van sleutelcomponenten in effectief schoonmaken en daartoe het belangrijkste ingrediënt in alle schoonmaakoplossingen. Maar het kan toegevoegd worden op verschillende plekken in de keten van het product. Wanneer het in een gebruiksklare oplossing wordt aangeschaft, is het totale volume van het product en zijn verpakking erg groot. Voor de gebruiker betekent dit extra kosten voor vervoer, opslag en afvalbeheersing, laat staan de administratie en logistiek die ermee gepaard gaat. 

Geconcentreerde schoonmaakmidellen bieden een goed alternatief, de kosten en inspanning worden op plaatsen dramatisch teruggebracht. De opties zijn divers en de keuze is ruim. 

Bereik meer met minder
Schoonmaakmiddelen komen in vele vormen, geschikt voor verschillende behoeften. In het algemeen zijn ze in drie types van samenstelling terug te brengen:

  • Gebruiksklare middelen zoals glasreinigers in sproeiflacons
  • Standaard concentraat, typisch  1-5 liter verpakkingen zoals allesreinigers
  • Professionele hoog concentraten, typisch 1 liter verpakkingen in fles of zakken


Een concentraat is een product ontworpen om dezelfde prestaties te leveren als een gebruiksklaar product,  maar met minder consumptie van het schoonmaakmiddel. De verdunning met water wordt op de locatie van de gebruiker gedaan in plaats van in de fabriek.

Wanneer een gebruiksklaar product wordt vervangen door een hoog concentraat kan het verbruik wel 100 maal verminderd worden en daarmee de kosten, bij het vervangen van een standaard concentraat door een hoog concentraat kan dit wel 4 maal verminderd worden.  

Verbeeld je eens de potentiele besparing in geld, opslag en transport die hier in handbereik ligt. Er is een substantiële invloed op de kosten door al dit water rond te schepen en in het proces maken we een kleine berg aan plastic en kartonnen afval, en een gigantische CO2 uitstoot.

De doseer uitdaging
Terwijl je nu volledig enthousiast bent geworden om over te stappen naar een hoger geconcentreerd schoonmaakmiddel, zit er wel een uitdaging aan het gebruik ervan: De juiste hoeveelheid gebruiken op een veilige manier. 

Bij een doseerniveau van 0,2% , is het doseren van een concentraat in een emmer of sproeiflacon niet meer iets wat je “op gevoel” kan doen. Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat zonder doseer hulpmiddel de mate van overdosering van een standaard concentraat 30% is en in het geval van hoog concentraten zelfs meer dan 100%. 

Om de besparing van het overstappen naar een concentraat te realiseren, is het gebruik van doseer hulpmiddelen noodzakelijk geworden. Doseren moet iedere keer precies goed worden gedaan, ongeacht wie het doet. De meest betrouwbare oplossingen zijn gesloten, ”fool proof” systemen zoals het SmartDose systeem van DIversey. 

Kies het juiste systeem
Een systeem dat de doseer uitdaging voor uw  bedrijf oplost, moet werken zonder de noodzaak van training . Simpel te interpreteren iconen en mechanismen zijn randvoorwaarden voor snelle acceptatie van gebruikers. Met een passende doseeroplossing heb je volledige controle op je kosten en het verbruik en zullen de totale uitgaven dalen. 

Naast gebruiksgemak en betrouwbaarheid, is de veiligheid van de gebruiker een belangrijk aspect wanneer je een doseersysteem kiest.  Bijvoorbeeld door gebruik van een gesloten systeem, een systeem waarbij de gebruiker niet in aanraking kan komen met het hoog concentraat schoonmaakmiddel.

Maar kijk bijvoorbeeld ook of de verpakking geopend kan worden. Dit maakt misbruik van doseersysteem mogelijk door bijvoorbeeld het doseermiddel niet te gebruiken of zelfs de verpakking te hervullen met een ander schoonmaakmiddel. Hierna weet je niet meer of het label correct is, noch de dosering. Een ander aspect is of de verpakking na het doseren nog schoonmaakmiddel lekt of na druppelt. 

Duurzame alternatieven
Eco-labels zijn een geweldige indicator voor ons om een milieuvriendelijke alternatief te kiezen. Wanneer het concentratie en dosering betreft is de complexiteit echter te groot om door enkel een eco-label gevat te worden. Gebruiksklare schoonmaakmiddelen kunnen terecht een ecolabel verkrijgen door gebruik van milieuvriendelijke ingrediënten, maar een geconcentreerde versie zal nog vriendelijke zijn voor het milieu.  Deze twee aanpakken zijn (bijna) volledig aanvullend op elkaar. Wanneer je dus de overstap naar meer geconcentreerde alternatieven overweegt, kijk dan ook naar alternatieven met eco-label of zelfs schoonmaakmiddel die op plantaardige basis vervaardigd zijn en aan je behoeften voldoen.

3 simpele stappen om te beginnen

  • Bekijk je huidige verbruik van schoonmaakmiddelen: Welke gebruiksklare schoonmaakmiddelen worden gebruikt met een groot volume? Dit zijn de focusgebieden om snel je uitgaven terug te dringen en je impact op het milieu.
  • Zoek naar alternatieven met een hoger concentratie niveau voor deze focusgebieden. Bekijk verschillende doseersystemen en hulpmiddelen om de beste oplossing voor jou situatie te vinden.
  • En als laatste, maak een berekening van de totale besparing van volume en kosten voor deze producten om jezelf te overtuigen dat je de juisten beslissing neemt. Wees niet verbaasd wanneer het openen van de kraan een grote besparing op schoonmaakmiddelen teweeg brengt.
Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit