Logo Staples

Zijn uw toners gevaarlijk voor uw personeel?

Delen via:
  • Samsung

Biedt u uw personeel wel een goed geventileerde werkplek?

Met de toenemende luchtvervuiling in de wereld is werken in een mogelijk gevaarlijke kantooromgeving wel het laatste waarover de moderne werknemer zich wil druk maken. Helaas zeggen deskundigen dat we misschien wel onbewust onze werkplekken vervuilen met apparatuur-gerelateerde emissies, dat we kankerverwekkende stoffen zouden inademen en dat we, onvoorstelbaar genoeg, zelfs schade zouden toebrengen aan het ongeboren kind. 

Betrokken ondernemers realiseren zich dat het tijd is om in actie te komen. Ze zijn het erover eens dat aandacht voor mogelijke giftige emissies op kantoor nodig is en dat alle kantoorapparatuur zorgvuldig moet worden onderzocht. Velen zijn van mening dat ze voor het reduceren van de uitstoot het beste kunnen beginnen bij de printers - het gebruik van de verkeerde toner zou grote gezondheidsrisico's met zich kunnen meebrengen.

Wat zegt de wetenschap?
Eerder dit jaar publiceerde het Indiase Avinashilingam Institute for Home Science & Higher Education for Women een rapport waaruit bleek dat “schone technologieën hard nodig zijn om fijnstof en de uitstoot van Vluchtig Organische Stoffen (VOS) te verminderen.” Het rapport kwam ook tot de conclusie dat tonerstof “genotoxiciteit” en andere gezondheidscomplicaties kan veroorzaken.

Een studie uit 2015 van de PEC University of Technology in Chandigarh (India) concludeerde eveneens dat warme toner een bron van schadelijke VOS-uitstoot kan zijn.

Gelukkig staan ondernemers en IT-beheerders hierin niet machteloos. Als zij een weloverwogen keuze maken betreft toner, kunnen ze de risico's van het tonergebruik behoorlijk verlagen - en zelfs bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving voor hun werknemers.

Er zijn alleen zoveel verschillende toners te koop. Hoe kan een ondernemer nu het kaf van het koren scheiden bij de aanschaf van zijn toners? Fabrikanten beweren vaak dat hun originele toner veiliger is, terwijl de makers van (vaak goedkopere) huismerkvarianten zeggen dat hun producten even goed zijn.

Toch kunnen ondernemers een goede, gewaarborgde keuze maken door te zoeken naar cartridges die zijn goedgekeurd door onafhankelijke, internationaal erkende certificeringsinstanties.

Tonertesten door certificeerders zoals TÜV Rheinland hebben hierin veel betekend. TÜV Rheinland voert onafhankelijke controles uit en certificeert producten. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar tonergerelateerde gezondheidsrisico's. De resultaten zijn ontnuchterend.

Wat is er mis met het hergebruiken van cartridges?
Al lijkt het voordelig om een lege tonercartridge opnieuw te vullen, er is een belangrijke reden waarom u beter nieuwe originele vervangende cartridges kunt kopen: de gezondheid van uw personeel.

Uit testen van TÜV Rheinland is gebleken dat hergebruikte cartridges van een derde partij een onacceptabel hoog gehalte aan gifstoffen kunnen bevatten en dat de uitstoot van tonerstof mogelijk leidt tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Daarnaast zijn hergebruikte cartridges vaak minder goed verzegeld dan de originele cartridges. Hierdoor komt er via de vulgaatjes vaak microstof vrij in uw printer. Tonerstof komt zo in de lucht terecht en vervuilt het hele kantoor.

Schadelijke uitstoot?
Het loont om goed te luisteren naar wat onafhankelijke testers te zeggen hebben over VOS-uitstoot en de toxiciteit van toners. In 2014-2016 deed TÜV Rheinland onderzoek naar mogelijk gevaarlijke stoffen in toners en VOS-uitstoot tijdens het printen. Het bedrijf testte in totaal 38 huismerkcartridges en originele Samsung-cartridges voor een serie printers van het merk Samsung.

De resultaten hadden niet overtuigender kunnen zijn: maar liefst 90 procent van de huismerkcartridges voldeed niet aan de veiligheidsnormen van TÜV Rheinland. De originele cartridges slaagden moeiteloos voor de test.

En dat niet alleen. Terwijl originele Samsung tonercartridges minder dan één procent kankerverwekkende gifstoffen bleken te bevatten (flink onder de minimale veiligheidsnormen van TÜV Rheinland), was het gemiddelde percentage van huismerkcartridges maar liefst 6,3 procent. Nog verontrustender is dat originele toners geen gifstoffen bevatten die schade kunnen toebrengen aan de ongeboren vrucht, maar dat huismerkcartridges gemiddeld meer dan 17 procent aan gifstoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor de foetus. 

In tijden van meer gezondheidsbewustzijn en verhoogde bedrijfsverantwoordelijkheid tonen dergelijke cijfers aan dat ondernemers hun personeel - en zichzelf - behoorlijke risico's laten lopen door het gebruik van tonercartridges die niet voldoen aan de veiligheidsnomen.

Verantwoord ondernemen
Als het gaat om het nemen van beslissingen over kantoorbenodigdheden, dan ligt de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij IT-managers en bedrijfseigenaren. Veel ondernemers zijn zich steeds meer van bewust van de gevaren van de uitstoot van kantoorapparatuur en realiseren zich dat de gezondheid en veiligheid van hun personeel voorop staan.

En in tijden van scepsis, waarin maar weinig mensen fabrikanten en verkopers op hun woord geloven, is het belangrijk geworden om producten te kiezen die door onafhankelijke partijen als veilig worden beschouwd. Tonercartridges die niet voldoen aan de gezondheidsnormen en een onacceptabel gehalte aan giftige stoffen bevatten - met name gifstoffen die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen - horen gewoonweg niet meer thuis in een modern kantoor.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit