Logo Staples

10 belangrijke feiten die u moet weten over risicobeheer

Delen via:
Staples_article

In het hedendaagse bedrijfsleven worden organisaties vaker dan ooit geconfronteerd met risico's, die niet alleen de individuele projecten, maar ook het voortbestaan van het bedrijf in gevaar kunnen brengen. Het is dus niet gek dat risicomanagement belangrijk is geworden voor bedrijven van elke omvang. En het is niet voor niks een uitgebreid en complex onderwerp!

Om u te helpen dit onderwerp te vereenvoudigen en verduidelijken hebben wij 10 feiten op een rij gezet, die u hierover moet weten.

1. Senior management moet risicobeheer leiden

Risicobeheer is zo'n cruciaal onderdeel van elk bedrijf, dat het essentieel is dat het senior management nauw betrokken is bij de ontwikkeling en implementatie hiervan. Alleen door dit te doen, zal het belang hiervan op waarde worden geschat door het personeel.

2. Uw risicobeheerafdeling moet over autoriteit beschikken

Dit sluit aan bij het bovengenoemde punt. Het team dat verantwoordelijk is voor het risicobeheer moet de macht hebben op de werkvloer om de stappen die risico's voorkomen te nemen en in te kunnen grijpen met de nodige autoriteit.

3. Risico's kunnen ook intern zijn

Het is prettiger er vanuit te gaan dat risico alleen van buiten de organisatie zal komen, maar dit is niet altijd het geval. Zorg ervoor dat u even waakzaam bent en blijft in het beheren van de interne risico's.

4. Kijk naar externe gegevens als leidraad

Wanneer men probeert om risico's in kaart te brengen en te kijken welke bedreigingen er zouden kunnen zijn, is het zaak om ook naar externe data en onderzoeken te kijken. De inzichten die deze wellicht verschaffen, kunnen van onschatbare waarde zijn.

5. Wees adaptief en flexibel

De wereld waarin we ons begeven en de commerciële omgeving kan snel veranderen. Daarom moet u uw risicobeheer en beleid snel kunnen aanpassen, zodat u overal op voorbereid bent. 

6. Toekomstige planning heeft risicobeheer nodig

Als u doelstellingen heeft die de toekomst bepalen, dient risicobeheer hier een belangrijk onderdeel van te zijn. Zonder dit element zou de focus verloren kunnen gaan wanneer de risico's zich voordoen, met als gevolg dat doelstellingen niet kunnen worden gehaald.

7. Risicomanagement is voor iedereen van belang

Het is van essentieel belang dat iedereen binnen een organisatie begrijpt wat risicomanagement is en waarom het zo belangrijk is. Men moet begrijpen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om waakzaam te zijn voor risico's.

8. Hoe groter de organisatie, hoe groter het risico

Er zijn vele redenen voor deze correlatie, niet in de laatste plaats omdat hoe groter een organisatie is, hoe aantrekkelijker het is als doelwit voor buitenstaanders. Een grotere organisatie moet meer moeite doen om elke afdeling even goed te beheren.

9. Niet alle risico's zijn hetzelfde

Sommige risico's zijn van cruciaal belang, wanneer die een organisatie onherstelbaar kunnen beschadigen, en andere zijn relatief minder urgent. Het is belangrijk om ze overeenkomstig te categoriseren, zodat u elk risico de aandacht kan geven die het vereist.

10. Klanten en investeerders zullen kijken naar uw risicobeheer

Voordat anderen zakelijk met u in zee gaan, zullen ze zeker willen weten dat ze hierdoor zelf geen kans lopen op risico's. De kans is groot dat ze van u de garantie willen dat dit niet gebeurt. Dat het succes van uw bedrijf kan afhangen van het hebben van een robuuste risicobeheerstrategie, onderstreept natuurlijk nogmaals het belang hiervan.

Als er íets is dat u hiervan moet onthouden, is het dat elke organisatie met voldoende aandacht voor risicobeer niet alleen minder kans loopt op risico's, maar ook commercieel meer succes zal oogsten!

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit