Logo Staples

Gegevensbeveiliging

Delen via:
  • Staples_article

 

Kantoortechnologie is voortdurend onderhevig aan verandering. Ondanks de voortdurende veranderingen in technologie en de manier waarop we die op kantoor gebruiken, is er een duidelijke trend: we gebruiken het meer en meer. Fysieke beveiliging is nu minder belangrijk dan cyberveiligheid. In de jaren 80, 90 en zelfs nog in de jaren 2000 werden gevoelige informatie en klantgegevens in rijen vol archiefkasten bewaard. Toen was fysieke beveiliging van het allergrootste belang. Later kwam de overstap naar opslag van gegevens op harde schijven. De kosten voor elektronische opslag daalden snel en zo werden meer en meer gegevens naar schijven verplaatst. In deze fase was het zeer belangrijk om zowel de fysieke beveiliging als de cyberveiligheid goed op orde te hebben, omdat de harde schijven (of andere fysieke media) ter plaatse werden bewaard. Tegenwoordig slaan kantoren hun gegevens buiten het bedrijf op, in de cloud, waar derden erop toezien. Dat betekent niet dat de beveiliging van gegevens - of apparatuur (!) - door bedrijven kan worden genegeerd. Bent u bekend met deze basistips voor gegevensbeveiliging?

Ga nalatigheid van werknemers tegen
Gegevensinbreuk is meestal niet het gevolg van rechtstreekse aanvallen door vastberaden hackers, maar is vaak grotendeels te danken aan de nalatigheid van uw eigen werknemers. Niet iedereen op kantoor is even handig met computers. Ook zijn veel medewerkers niet bekend met de nieuwste kwetsbaarheden in de beveiliging en weten ze niet hoe daar mee om te gaan. Hierdoor kunnen medewerkers onbewust het netwerk van uw bedrijf met een virus besmetten, gegevens overbrengen naar andere partijen of per ongeluk vertrouwelijke bedrijfsgegevens toegankelijk maken voor onbevoegden. Geef voorlichting aan uw werknemers over de basismaatregelen voor cyberveiligheid om de kans drastisch te verkleinen dat uw gegevensbeveiliging in gevaar wordt gebracht. Wat voor u wellicht logische maatregelen voor cyberveiligheid lijken, kan voor sommige werknemers misschien volslagen vreemd zijn. 

Houd software up-to-date
Deze beveiligingstip is zo oud als computers zelf, maar blijkt nog altijd toepasselijk. Hoewel de meeste software automatisch zal worden bijgewerkt wanneer een patch beschikbaar is, moeten updates voor oudere programma's meestal handmatig door de gebruiker worden gedownload. Bovendien geven sommige systeembeheerders er de voorkeur aan dat gebruikers updates eerst bekijken voordat ze die downloaden en uitvoeren, zodat updates die problemen kunnen veroorzaken, niet worden geïnstalleerd. Belangrijke software zoals internetbrowsers moeten te allen tijde up-to-date zijn, zodat potentiële beveiligingslekken zo snel mogelijk worden opgelost.

Gebruik verschillende toegangsniveaus
De stagiair die drie maanden met u meeloopt, heeft geen toegang nodig tot alle documentatie op het systeem van uw bedrijf. Gevoelige klantgegevens, de rekeningen van de onderneming en belangrijke wachtwoorden hebben een hoger toegangsniveau nodig dan onschuldige documenten. Door ervoor te zorgen dat toegang tot belangrijke documenten is beperkt tot alleen degenen die deze nodig hebben, is het veel waarschijnlijker dat gevoelige informatie niet verloren gaat of in handen komt van uw concurrenten. 

Bestrijd wildgroei in de cloud
Wildgroei in de cloud is een relatief nieuw fenomeen. Gezien het ongelooflijke gemak en de betere beveiliging van de cloud, is het geen verrassing dat uw werknemers elke gelegenheid aangrijpen om gebruik te maken van clouddiensten. Waarschijnlijk worden er veel documenten voor uw bedrijf in de cloud gehost en de kans is groot dat er gebruikgemaakt wordt van Google Docs of soortgelijke diensten, maar de toegang tot gegevens kan goed worden beschermd. Wanneer medewerkers clouddiensten gebruiken waarover het bedrijf geen controle heeft en gevoelige informatie naar deze diensten overbrengen, komen er geheel nieuwe gegevensbeveiligingsproblemen om de hoek kijken. Systeembeheerders kunnen proberen controle over het gebruik van deze clouddiensten te houden door het aanvragen van toegang hiertoe verplicht te stellen en eisen te stellen aan de lengte en complexiteit van wachtwoorden. Ook kan het gebruikers worden verboden bedrijfsinformatie vanaf de primaire clouddiensten naar elders over te brengen. 

Vertrouw niet volledig op één cloudopslagprovider
Hoewel cloudopslag de noodzaak van traditionele back-ups vermindert, mag een bedrijf nooit alleen vertrouwen op één cloudopslagprovider. Indien, om wat voor reden dan ook, de dienst offline gaat, komt uw bedrijf plat te liggen. U hebt geen toegang tot belangrijke gegevens en u kunt niet reageren op aanvragen van klanten. Gebruik meerdere opslagaanbieders en zorg ervoor dat de belangrijkste bestanden ook op een harde schijf worden bewaard.  

Wees alert wanneer u onderweg bent
Keten uw mobiele apparatuur stevig vast met laptopsloten. Scherm gevoelige informatie op uw scherm af van nieuwsgierige medereizigers met privacyfilters. 

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit