Logo Staples

Het belang van traditie

Delen via:
  • Staples_article

Rekening houden met traditionele gezondheids- en veiligheidsrisico's op de werkplek

Werkplekken veranderen voortdurend op allerlei interessante manieren. Gezondheid en veiligheid op de werkplek zijn altijd relevant; of u nu een klein bedrijf heeft in één ruimte of een middelgroot bedrijf met meerdere verdiepingen, en of u nu de voorkeur geeft aan een eigen kantoor, een gedeelde ruimte met tussenschotten of een activiteitsgebonden werkomgeving. De impact van technologie op de gezondheid en veiligheid van werknemers en hun werkplekken is aan de orde van de dag. Er wordt vurig gediscussieerd over de vraag of technologie het leven van mensen eenvoudiger maakt of het juist moeilijker maakt om het werk los te laten nadat de laptop is dichtgeklapt. Wat het antwoord ook is, het is belangrijk om te onthouden dat gezondheid en veiligheid in de meer traditionele zin nog steeds relevant zijn, ongeacht alle technologische vooruitgang. Zolang mensen stoelen en bureaus nodig hebben om te werken, kabels nodig hebben om apparaten op te laden en drinken op de vloer knoeien, blijven de traditionele gezondheids- en veiligheidsrisico's bestaan. Als eigenaar, teamleider of officemanager van een klein of middelgroot bedrijf is het aan u om advies te geven om uitglijden, struikelen, vallen en lichamelijke klachten op de werkplek te voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan de koffie die over de rand van een kopje wordt geknoeid, het flesje frisdrank dat 'ontploft' zodra u de dop losdraait of de zeepdispenser op het toilet die altijd op de vloer lekt. Dit zijn allemaal voorbeelden van een klein probleem dat uitgroeit tot een groot probleem voor degene die er later over uitglijdt. Laten we de kant van digitalisering nader bekijken. Hoewel er minder papierwerk overblijft en er daardoor minder kasten en dozen nodig zijn die soms voor ongelukken op de gang zorgen, is het praktisch onmogelijk om volledig kabelvrij en daarmee struikelvrij te zijn. Internetkabels, snoeren van lampen en kabels van opladers vormen een risico als ze niet goed zijn weggewerkt. Ten slotte hebben veel kantoren een trapladder om bij hoge schappen te komen, de bovenkant van het projectmanagementschema goed te kunnen aanvullen en dat welverdiende certificaat netjes op te hangen. Maar wat wordt er gebruikt als er geen trapladder is? Een bureaustoel met wieltjes? We hopen van niet. Uitglijden, struikelen en vallen behoren tot de meest voorkomende ongelukken op de werkplek en zijn eenvoudig te voorkomen met de juiste middelen en de juiste instelling.

Traditionele gezondheid en veiligheid draaien niet alleen om botbreuken en kneuzingen, maar bijvoorbeeld ook om overbelaste nekspieren en pijnlijke polsen. Het risico op lichamelijke klachten kan het beste worden beperkt door uw medewerkers de juiste middelen te bieden en hen te laten zien hoe ze deze gebruiken. Als het aankomt op de werkplek, is één standaardmaat geen optie. Net als kantoren zijn mensen er ook in allerlei verschillende soorten en maten. Dit betekent dat elke werkplek aanpasbaar moet zijn. Van de hoogte van het bureau en de stoel tot de hoek van het scherm en de positie van het toetsenbord en de muis: elk onderdeel moet afzonderlijk worden beschouwd, zodat medewerkers productief kunnen zijn en geen blessures oplopen. Het is ook zeer belangrijk om hen te leren hoe ze hun middelen gebruiken. Laat zien hoe bureaus en stoelen kunnen worden bijgesteld en de juiste kijkhoek wordt bepaald, zodat iedereen zelf aanpassingen kan maken.

De ideale hoek waarin de armen op een bureau rusten ten opzichte van het lichaam is 90°. Er zijn mensen die liever achter hun bureau staan dan zitten. Gekkigheid? Niet per se. Hoewel dit velen misschien als muziek in de oren klinkt, is het niet voor iedereen de oplossing. Bent u constant op de been, van afspraak naar afspraak, of gebruikt u de lunchpauze om wat beweging te krijgen? Dan geeft zitten achter een bureau uw rug en benen mogelijk juist de rust die ze nodig hebben. Als u zich echter de hele dag 'gevangen' voelt achter uw bureau, zou dit de gewenste nieuwe uitgangspositie kunnen zijn. Staan achter een bureau komt met eigen ergonomische vereisten. Het is belangrijk dat aan het volgende wordt voldaan:

  • zorg voor een afstand van 60 cm tussen uw ogen en het beeldscherm
  • zorg dat u comfortabel recht of iets naar beneden op uw scherm kunt kijken
  • zorg dat uw ellebogen in een hoek van 90° op uw bureau kunnen rusten

Hoewel dit geen uitgebreide lijst is met elk mogelijk risico op de gemiddelde werkplek, is het een goed uitgangspunt als u een risicoanalyse van uw werkplek zou moeten maken. Als u zich bewust bent van hoe u en uw medewerkers dagelijks werken, kunt u risico's beperken en zorgen voor een veilige en aangename werkplek voor iedereen.

Gezondheids- en veiligheidsoplossingen

Lees meer

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit