Logo Staples

Presenteïsme en productiviteit

Delen via:
  • Staples_article

Eenvoudige stappen voor een gezonde en aangename werkomgeving

Productiviteit. Hoe u het ook wendt of keert, productiviteit is het hoofddoel van elk bedrijf. Medewerkers moeten productief zijn, productief werken, resultaten produceren. Waaronder lijdt productiviteit? Ziekte. Het gaat hier niet om langdurige gezondheidsproblemen, maar juist om de kleine kwetsuren die mensen vaak niet serieus nemen. Last van de rug, een geïrriteerde pols, nekpijn. Het probleem met dit soort kwetsuren is dat mensen die er last van hebben gewoon aan het werk blijven. Als gevolg nemen hun prestaties en productiviteit af. Werkgevers kunnen zich het beste richten op het voorkomen van deze kwetsuren. Als u de eigenaar, teamleider of officemanager van een klein of middelgroot bedrijf bent, leest u verder om inzicht te krijgen in fysiologische risico's, een zeer actueel probleem, en wat u kunt doen om te zorgen dat uw medewerkers – en daarmee de winst – er niet door worden getroffen.

Fysiologische risico's hebben een rechtstreekse uitwerking op de fysieke gesteldheid. In de meeste gevallen hangen deze risico's samen met aandoeningen aan het bewegingsapparaat, een verzamelnaam voor kwetsuren en stoornissen (aan spieren, pezen, gewrichten) die van invloed zijn op het bewegen van het lichaam. Deze kwetsuren zijn het resultaat van te lang zitten, een onjuiste houding, niet-ergonomische toetsenborden en muismatten, en leiden tot kwetsuren als carpaletunnelsyndroom, peesontstekingen, triggerfinger, vermoeide ogen en problemen met de onderrug. Wat veel werkgevers lijkt te verbazen, is hoe makkelijk deze kwetsuren kunnen worden voorkomen. Door te zorgen voor voldoende licht in een kantoorruimte, medewerkers te leren beschikbare middelen correct te gebruiken en repetitieve taken te automatiseren kunnen dit soort kwetsuren eenvoudig en kostenefficiënt worden voorkomen.

Hoewel het belangrijk is om over de juiste apparatuur en goed meubilair te beschikken zodat uw medewerkers hun werk kunnen doen, kunt u hen ook ondersteunen in hun lichamelijke gezondheid om kwetsuren te voorkomen. Geen nood, u hoeft geen dure sportschoolabonnementen en Fitbits voor elke medewerker aan te schaffen. Deze simpele oplossingen zorgen al voor meer lichamelijke beweging tijdens de werkdag:

  • Rondlopen door het kantoor bij het brainstormen
  • Staand vergaderen zodat iedereen blijft opletten
  • Rekoefeningen die medewerkers bij hun bureau kunnen doen

U kunt ook korte pauzes invoeren, zodat uw medewerkers opstaan van hun bureau om een kopje koffie te halen of bij te praten met een collega. De vetgedrukte voorbeelden zijn voorbeelden van kleine dingetjes die medewerkers gezonder en tevredener maken.

Als u dergelijke veranderingen niet actief doorvoert in uw werkomgeving, loopt u het risico dat uw medewerkers later lange perioden afwezig zijn met verminderde productiviteit als gevolg. Een mogelijk nog nadeligere situatie is dat uw medewerkers niet de benodigde tijd nemen om te herstellen, maar meteen weer aan het werk gaan. Vraagt u zich af waarom dit een probleem is? Medewerkers die naar het werk komen met een kwetsuur dragen bij aan het zogeheten 'presenteïsme'. Het gaat ten koste van hun productiviteit, omdat de kwetsuur hen langer parten blijft spelen en een negatieve uitwerking heeft op de kwaliteit van hun werk en de hoeveelheid werk die ze verrichten.

Het is niet moeilijk en het kost niet veel om ervoor te zorgen dat medewerkers herstellen van dergelijke kwetsuren of ze überhaupt niet oplopen. Met een paar simpele wijzigingen in de ergonomische voorzieningen van uw kantoor en wat positieve inbreng in de kantoorcultuur, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de gezondheid van uw medewerkers en uw bedrijf.

Gezondheids- en veiligheidsoplossingen

Lees meer

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit