Logo Staples

Alles wat u moet weten over de gezondheidsrisico's van flexplekken

Delen via:
Staples_article

Of u flexplekken nu fantastisch vindt of juist helemaal niet, ze zijn bij veel bedrijven tegenwoordig onmisbaar. Ongeveer één derde van alle kantoormedewerkers wisselt dagelijks van plek. Eind jaren 80 werden flexplekken geïntroduceerd bij 24-uursbedrijven om kosten te besparen, aangezien medewerkers in ploegendienst zo gewoonweg hetzelfde bureau en dezelfde apparatuur konden gebruiken. 

Neem flexplekken onder de loep en al snel zal u de voordelen ontdekken. Voor sommigen is deze werkvorm een flexibele en sociale manier om een ruimte te delen, andere collega's te leren kennen en het verouderde beeld van een werkplek te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat u zich door deze vorm van flexibel werken gelukkiger kunt voelen op het werk, dus er zit zeker wat in om met flexplekken te gaan werken. 

Maar dat betekent niet dat er geen negatieve kanten aan zitten. Sommigen vinden flexplekken een nachtmerrie, waarin ze geen eigen werkplek hebben, waar goede hygiëne te wensen overlaat en dingen niet op de juiste plek staan. Flexplekken voor bijvoorbeeld teamleden met rugklachten kunnen juist een averechtse werking hebben op de productiviteit. Iemand steekt tijd en moeite in het aanpassen van een stoel die de volgende dag weer wordt gebruikt door een ander, waardoor de stoel opnieuw moet worden aangepast. Hetzelfde principe gaat op voor de hoogte van het scherm, het type muis in combinatie met een bepaalde computer en de aan- of afwezigheid van een voetsteun. Al deze factoren kunnen een grote invloed hebben op comfort en productiviteit. 

Om flexplekken voor iedereen op kantoor een succes te maken, moet er een aantal regels worden opgevolgd. Gebruik deze handige checklist om te ontdekken hoe u het systeem op de gezondste manier kunt gebruiken.

1. Laat alles achter zoals u het aantrof: de belangrijkste regel bij flexplekken is dat u uw bureau achterlaat zoals u het aantrof. Ergonomisch meubilair moet weer in de oorspronkelijke staat worden teruggezet. Dat geldt ook voor de monitor, het toetsenbord, de muis en de bureaustoel. Zo bespaart u de volgende persoon tijd en maakt u het hem of haar gemakkelijker.  

2. Bureauhygiëne: als een werkplek door veel verschillende mensen wordt gedeeld, is het belangrijk dat iedereen zichzelf hygiënische gewoontes aanwent. Zorg dat er antibacteriële spray en schermreiniger aanwezig is om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Maak het bureau, de headset en het toetsenbord aan het einde van de dag schoon. U zult versteld staan over hoe snel een bureau in een korte tijd vies kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat het toetsenbord van een computer 3295 bacteriën per 2,5 vierkante cm kan bevatten. Dat is meer dan de gemiddelde toiletbril: die bevat zo'n 49 bacteriën per 2,5 vierkante cm. 

3. Ruim alles op: ruim aan het eind van een werkdag alle bureaus op die u heeft gebruikt. Haal alle documenten, visitekaartjes en persoonlijke voorwerpen weg. Laat geen spoor van uw werk achter. 

4. Bescherm uw gegevens: als u elke dag van plek verandert, moet u zorgvuldig omgaan met het beveiligen van gegevens. Meld uw account elke dag af, zorg voor een veilig wachtwoord en versnipper vertrouwelijke documenten. Zodoende blijven uw gegevens goed beschermd, zelfs als u op verschillende plekken in het kantoor zit.

5. Vraag om ondersteuning: als u speciale voorzieningen nodig hebt voor uw werk, kunt u dit voorleggen aan uw manager. Hij of zij kan de flexplekken voorzien van alle benodigdheden. Zo kunt u gebruikmaken van een pols- of voetensteun, waar u ook zit.  

Als u elke dag even de tijd neemt om deze eenvoudige regels op te volgen, zult u absoluut het verschil merken en wordt het een nuttig onderdeel van uw dagelijkse werkroutine. 

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit