Logo Staples

Zeven manieren om een actievere werkplek te creëren waar werknemers zich gezonder en gelukkiger voelen

Delen via:
Staples_article

Wist u dat veel voordelen van intensief sporten teniet worden gedaan door langere tijd stil te zitten, zoals vaak het geval is bij bureauwerk? En dat inactief gedrag niet alleen slecht voor uw gezondheid is, maar ook dat u zich hierdoor minder goed op uw werk kunt concentreren? Dat betekent dat het, ongeacht hoe actief u en uw werknemers buiten kantoor ook zijn, een goed idee is om iedereen aan te moedigen in hun dagelijkse kantoorroutine regelmatig beweging in te bouwen om ervoor te zorgen dat iedereen de hele dag optimaal kan presteren. Hier vindt u een aantal manieren om een actievere werkplek te creëren:

1.       Zorg voor de juiste omgeving
Een aantrekkelijke en inspirerende omgeving kan helpen een actieve werkplek te creëren. Denk eens na over de wijze waarop meubilair en apparatuur zijn geplaatst en creëer uitnodigende pauzeruimtes en schone, goed verlichte trappen die mensen uitnodigen de trap te nemen in plaats van de lift. Laat uw werknemers weten dat u hen aanmoedigt gedurende de dag actief te blijven en dat het iets is wat iedereen kan doen.

2.       Maak beweging deel van uw dagelijkse routine
Als het idee u tegenstaat dat u personeel ertoe moet aanzetten om minder tijd achter hun bureau door te brengen, denk dan eens aan het volgende: hoe langer een mens stilzit, hoe trager de stofwisseling wordt. Dit vermindert de stroom van bloed en dus zuurstof naar de hersenen, wat leidt tot verminderde concentratie. Door in beweging te komen reactiveert u uw systeem, herstelt u de concentratie en het gevoel van welbevinden, wat uiteindelijk leidt tot hogere productiviteit, minder verzuim en minder depressies. Dit kan op vele manieren worden bereikt. Bijvoorbeeld door een langere route naar het fotokopieerapparaat, de waterkoeler of het toilet te nemen of naar een collega toe te lopen om persoonlijk met hem of haar te praten in plaats van met hen te telefoneren of te mailen. Om de circa 30 minuten even opstaan en een stukje lopen is alles wat nodig is, al is het maar een paar minuten. 

3.       Wissel af tussen zitten en staan
Eén van de eenvoudigste manieren om op het werk actiever te worden, is door traditionele bureautaken op een andere manier uit te voeren. Telefoongesprekken en bepaalde soorten vergaderingen kunnen staand of lopend worden gevoerd of gehouden. En met verstelbare bureaus is het gemakkelijk om computerwerk afwisselend zittend of staand te doen. Staand werken is goed omdat het spieractiviteit vereist om in balans te blijven, maar ook omdat dan de kans groter is dat u andere bewegingen gaat maken omdat u al staat. De meeste experts bevelen een zit-staverhouding van 50/50 aan, omdat te lang staan en zitten tot druk op verschillende lichaamsdelen leidt, waardoor u een slechte houding gaat aannemen omdat het lichaam moe wordt. 

4.       Ontwerp uw werkstations voor personen en niet voor klonen
Wanneer u werkelijk zit, voelt dat dan wel comfortabel? Die universele werkstations zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het verzuim; elk jaar gaan in heel Europa meer werkdagen verloren als gevolg van aandoeningen aan het bewegingsapparaat dan als gevolg van andere aandoeningen. Mensen die niet goed zitten, hebben bovendien meer te kampen met concentratieverlies en rusteloosheid, wat tot gemiddeld bijna vier uur onproductieve tijd per week kan leiden. De beschikbaarheid van ergonomische werkplekoplossingen betekent gelukkig dat veel van deze problemen gemakkelijk kunnen worden voorkomen.

5.       Organiseer korte fitnesspauzes voor iedereen
Door gedurende de gehele week fitnesspauzes te organiseren, stelt u iedereen in de gelegenheid actief te worden. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar is ook een prima gelegenheid voor mensen om collega's te leren kennen met wie ze anders niet zouden omgaan, wat goed is voor het algehele welbevinden in uw bedrijf en inzicht in elkaars afdelingen. Het is ook goed voor het mentale welbevinden om mensen de gelegenheid te geven aan verschillende activiteiten deel te nemen. U kunt van alles proberen, bijvoorbeeld korte yogasessies of wandelingen in de buurt van de werklocatie.

6.       Kom het kantoor uit
Niet alleen uw ogen moeten regelmatig van het scherm weg! Verandering van omgeving wordt algemeen beschouwd als iets wat goed is voor een emotioneel evenwicht en een wandeling in de buitenlucht stelt de huid ook bloot aan zonlicht, wat de productie van vitamine D stimuleert. Mensen die de hele dag binnen werken, lopen al snel het risico te weinig van deze gezondheidsbevorderende vitamine binnen te krijgen. Het is gemakkelijk om beweging te meten met behulp van stappentellers, andere activiteitenmeters en smartphone-apps. Interne stimuleringsprogramma's die prestaties belonen, kunnen een vriendelijke rivaliteit bevorderen die iedereen motiveert een beetje meer te doen.

7.       Zorg dat iedereen genoeg drinkt
Uitdroging kan leiden tot veel problemen die de productiviteit van uw personeel ondermijnen, waaronder hoofdpijn, gebrek aan concentratie en zelfs ziekte. Een waterkoeler kan bovendien bijdragen aan betere werkrelaties. Zorg ervoor dat uw personeel gebruik kan maken van gekoeld water en andere drankjes die niet vol zitten met ongezonde suikers, en zie het als uw verantwoordelijkheid hen aan te moedigen de hele dag door voldoende te drinken.

Uitdroging kan leiden tot veel problemen die de productiviteit van uw personeel ondermijnen, waaronder hoofdpijn, gebrek aan concentratie en zelfs ziekte. Een waterkoeler kan bovendien bijdragen aan betere werkrelaties. Zorg ervoor dat uw personeel gebruik kan maken van gekoeld water en andere drankjes die niet vol zitten met ongezonde suikers, en zie het als uw verantwoordelijkheid hen aan te moedigen de hele dag door voldoende te drinken.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit