Logo Staples

Zijn uw werknemers fit genoeg om te werken?

Delen via:
  • Fellowes - work better

Meer dan de helft (56%) van de Europese werknemers gaat momenteel naar zijn werk terwijl hun prestaties negatief worden beïnvloed door werkgerelateerde gezondheidsklachten – en bijna een derde (29%) van de werknemers geeft toe dat ze zelfs hebben overwogen om van baan te veranderen vanwege de negatieve invloed van de werkomgeving op hun gezondheid.

Presenteïsme is het nieuwe verzuim
Werknemers die naar hun werk gaan terwijl ze ziek zijn, hebben de beste bedoelingen, maar dragen hierdoor bij aan de toenemende trend van ‘presenteïsme’ in heel Europa. Wanneer een werknemer aanwezig is maar niet in staat is om zijn taken goed uit te voeren, gaat dit ten koste van zijn productiviteit. Als het merendeel van de werknemers ondermaats presteert in plaats van de tijd te nemen om te herstellen, houden de gevolgen van hun ziekte vaak langer aan. Dit leidt tot een negatief sneeuwbaleffect voor de kwaliteit en productiviteit en dit is weer slecht voor de totale bedrijfsprestaties.

Volgens een onderzoek van Fellowes heeft 33% van de Europese werknemers regelmatig rugpijn en 31% nekpijn als rechtstreeks gevolg van hun manier van werken. Daarnaast gaf maar liefst 1 van de 5 werknemers aan gewichtsproblemen te hebben en 1 op de 10 noemde een verhoogde bloeddruk als gevolg van slecht welzijn op het werk.

Uit een analyse van de oorzaak van deze gezondheidsklachten blijkt dat er bij veel bedrijven een gebrek is aan kennis van goede werkwijzen. De voornaamste slechte gewoonten op de werkplek die werknemers erkennen, zijn een slechte zithouding aan het bureau (49%), niet genoeg water drinken (41%) en te lang zitten zonder pauze (41%).

Leidinggevenden kunnen dit beter proberen te voorkomen dan genezen.

Presenteïsme is een probleem waarover bedrijfsleiders zich steeds meer zorgen maken. In het onderzoek noemden hogere managers het verhogen van het moreel (48%), de productiviteit (45%) en het creëren van een gezondere werkomgeving (38%) als hun topprioriteiten - toch is slechts 47% van de werknemers ervan op de hoogte van de gezondheids- en welzijnsprogramma’s die hun werkgevers momenteel aanbieden om dit soort problemen aan te pakken. Bovendien vindt bijna de helft (43%) van de Europese werknemers dat hun werkgevers niet genoeg doen voor hun algehele welzijn.

Om dit groeiende probleem te bestrijden, moeten werkgevers zich richten op de langere termijn en het voorkomen van ongezonde werkwijzen. Ze moeten niet vervallen in strategische ‘snelle oplossingen’. Aangezien 54% van de werknemers zegt dat ze langer hetzelfde werk zouden doen als er meer gedaan werd voor hun welzijn en 58% zegt dat de kwaliteit van hun werk dan beter zou zijn, is de oplossing van het productiviteitsvraagstuk duidelijk. Het is voor werkgevers van groot belang om de oorzaken van werkgerelateerde gezondheidsklachten bij werknemers die aan een bureau zitten aan te pakken want dit leidt tot veel tevredener, meer betrokken en uiteindelijk productiever personeel.

Aangezien verzuim Europese ondernemingen nu al een verbluffende € 73 miljard per jaar1 kost, moeten werkgevers wel erkennen dat dit een gevolg is van het groeiende probleem van presenteïsme. Tevreden en gezonde werknemers leveren beter en meer werk, waardoor de gevolgen voor de bedrijfsresultaten simpelweg te groot zijn om te negeren. 

74% van de Europese managers zijn ervan overtuigd dat ze door het aanbieden van gezondheids- en welzijnsprogramma's beter personeel kunnen aantrekken.

Leg het verband tussen werkruimte en welzijn door de Fellowes 4 Zone Aanpak™ te gebruiken op alle plekken waar mensen aan een bureau werken.

Als specialisten in ergonomie op de werkplek heeft Fellowes de Fellowes 4 Zone Aanpak™ ontwikkeld om mensen gezonder aan een bureau te laten werken. Het is de ideale leidraad om te zorgen dat uw werknemers in een goede houding aan een bureau blijven werken – en de perfecte inleiding op de voordelen van Fellowes' ‘top tot teen’-oplossingen.

De ergonomische oplossingen van Fellowes zijn deskundig ontworpen om pijn en letsel als gevolg van de werkplek te voorkomen. Zo zijn er de door de FIRA2 goedgekeurde beeldscherm- en laptopsteunen, rugsteunen, voetsteunen en polssteunen met Microban® antibacteriële bescherming.

HET MOET VAN DE WET: Werkgevers zijn wettelijk verplicht3 om risicoanalyses te maken van werkplekken en ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en comfortabel kunnen werken, op welke locatie dan ook.

Gebaseerd onderzoek van Loudhouse Research, uitgevoerd in opdracht van Fellowes 2017 (anders dan 1. Loudhouse Research uitgevoerd in opdracht van Fellowes 2016)
2. FIRA International is een onafhankelijke ergonomie accrediteur. Producten met dit logo zijn geaccrediteerd volgens de EU gezondheids- en veiligheidswetgeving: BS EN ISO9241/1995/deel 5; EC directive 90/270 EEC en aanpassingen 2002.
3. EC Directive 90/270/EEC

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit