Logo Staples

120 jaar creativiteit met STAEDTLER

Delen via:
  • Staedtler

 

 

Hartelijk gefeliciteerd, Noris!

Het merk Noris viert zijn 120e verjaardag. Zijn succesverhaal begint met de merkregistratie in 1901. Vandaag is Noris een beroemde klassieker in het productassortiment van STAEDTLER. Als potlood in het alom bekende geel-zwart gestreepte patroon, als kleurpotlood of waskrijt, als potloodslijper of passer: Noris begeleidt ook de jongste gebruikers en geeft ze passende producten voor een creatief dagelijks leven. Ook bij volwassenen is het merk geliefd vanwege het brede scala aan producten. Reden genoeg om de jarige in het zonnetje te zetten - door terug te kijken op 120 jaar vol variatie en verhalen uit de hele wereld.

120 jaar Noris in verhalen

Merkenregistratie Noris

Een leeftijd om trots op te zijn: het merk Noris viert in 2021 zijn 120e verjaardag. Op 1 april 1901 werd het merk bij het Keizerlijke Octrooibureau in Berlijn aangemeld, en op 10 september van dat jaar ingeschreven.

 Noris – een merk uit Neurenberg

Het merk Noris deelt een bijzonder kenmerk met zijn stad van herkomst: de naam. In de middeleeuwen kende  men Neurenberg onder de naam "Norimberga" of "Norimberg". In de 17e eeuw kreeg de Frankenstad vervolgens zijn beroemde bijnaam Noris.

Destijds dienden ook wel eens fabeldieren en fantasiewezens als verpersoonlijking van een stad. De naam Noris werd bedacht door de Neurenbergse arts Dr. Johann Helwig, die in de 17e eeuw een roman publiceerde waarin de nimf Noris figureerde, die de verpersoonlijking van de stad was.

Ook visueel is er een sterke band tussen het Noris-assortiment en zijn naamgever: de stad en zijn burcht dienden van de jaren 30 tot in de jaren 80 als voorbeeld voor talrijke kleurrijke productverpakkingen en reclamemiddelen. Zo reisde met Noris ook het stadsbeeld van de stad uit de Frankenregio de wereld rond.

Geel-zwart en gestreept – de iconische kleuren van het Noris-assortiment

De Noris-potloden hadden niet altijd het uiterlijk dat ze nu hebben: in 1934 bracht STAEDTLER de Noris 1100 op de markt, een potlood in "geel/oranje met een donkerbruin gestreept traditioneel patroon“.

Tegenwoordig verbinden de mensen het merk Noris vooral aan de kleuren van het Noris 120 potlood. Het iconische potlood kreeg zijn geel-zwarte gestreepte uiterlijk in 1955. Sindsdien kregen ook veel andere producten het kenmerkende design mee.

Het streepjespatroon is overigens ook te vinden in andere kleuren, zoals het Noris colour-kleurpotlood of de Noris junior-kinderkleurpotloden.

Het geel-zwart design blijft kenmerkend. Bij een enquête die STAEDTLER in 2017 in Engeland hield, werden voorbijgangers gevraagd om een potlood te tekenen. Acht van de tien ondervraagden tekenden een gestreept potlood, waarvan het handvat geel-zwart was.

Stiftgeschiedenis als schoolgeschiedenis

Het Noris-schoolassortiment is vandaag de dag stevig verankerd in ons hoofd en in onze etuis. Schrijfartikelen en accessoires voor het dagelijkse schoolleven behoren al lang tot de geschiedenis van het merk STAEDTLER.

Reeds in een STAEDTLER-catalogus uit 1919 duiken talrijke schoolproducten onder de naam Noris op: van potloodslijpers via balpennen, vulpennen en kopieerpennen tot gekleurd pastelkrijt. Bovendien vinden we ook de ronde en zeshoekige Noris-potloden in de catalogus. Ook een reclameposter uit de jaren 1930 luidt: "Schrijf alleen met een STAEDTLER stift, als je houdt van een mooi schrift."

STAEDTLER heeft het assortiment halverwege de vorige eeuw verder uitgebreid met gummen, vulpennen, passers, fineliners, balpennen, gumhouders en aquarel-waskrijt. Ook daarin: de Noris-kleurstiften "voor bord en schrift“ uit de jaren 50.

Vanaf 1975 bood STAEDTLER een eigen basisschool-programma aan. Onder de naam Kiddi werd het Noris-schoolassortiment in de jaren 90 in Duitsland gepromoot en verkocht – internationaal als Noris Club. Daarbij zette STADTLER ook in op relevante reclamecampagnes, zoals de bonte Noris Club-mascotte.

Het schoolleven verandert en wordt steeds digitaler. Ook Noris gaat hierin mee: sinds 2017 en 2020 behoren de Noris digital classic- en de Noris digital jumbo-stylussen als invoerstift voor tablets en dergelijke devices tot de Noris-familie.

Het STAEDTLER productassortiment

Ook binnen het assortiment van Staples, zijn de STAEDTLER producten ware klassiekers. Bekijk het in onze webshop!

Bestel nu

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit