Logo Staples

HOE BLIJF JE GECONCENTREERD TIJDENS DE ZOMER?

Delen via:
  • Bi-Office

Het is een hele uitdaging om je altijd even geconcentreerd in te spannen op je werk, maar het wordt nog zwaarder om je te concentreren in het midden van de zomer als je ook nog al die borrels op het terras of strand met vrienden hebt en je laatste To-Do’s aan het plannen bent voor je eigen vakantie. 

Bovenal liggen de meeste collega’s al reeds languit op het strand ergens aan de Middelandse Zee, terwijl jij de boel draaiende probeert te houden en naast je eigen waslijst aan taken ook nog die van je collega’s moet overnemen.

Marian Morgan, een Productiviteit Coach van beroep zegt: “Het kan extreem lastig zijn om je dagelijkse taken af te ronden en een hoog productiviteitsniveau te behouden wanneer je collega’s, met name leidinggevende, niet op kantoor aanwezig zijn.

Al Coleman Jr, auteur van Secrets to Success: The Definitive Career Development Guide for New and First Generation Professionals zegt hierover; “Het is vrij natuurlijk dat je wat minder productief bent tijdens de zomer maanden vanwege het mooie weer, de aanstaande vakantie, en als je een familie hebt, ook nog de zomer activiteiten met de kinderen. Je bent het liefst overal, maar niet op het werk”.

Dus om je tijdens de zomer te helpen om je productiviteit een boost te geven en gefocust te blijven, geven we je hier een aantal handige tips:

Gun jezelf een dag of een middag vrij 
Mocht je een aantal vrije dagen over hebben, neem dan een extra verlofdag om met je geliefden een dag erop uit tegaan naar een pretpark of dierentuin, of neem een heerlijke stranddag om zelf even helemaal tot rust te komen. Iedereen heeft geregeld rust nodig en dit geeft je de perfecte gelegenheid om het er ook van te nemen en de batterij even op te laten gedurende zomer. Coleman herinnert er ons ook aan om tijd te nemen om andere zomer activiteiten en evenementen te plannen die belangrijk zijn voor jezelf, zodat je je werkweek erop af kunt stemmen. Manage je eigen tijd zorgvuldig en op ruim op tijd, zodat je minder nerveus of angstig bent als je niet op kantoor aanwezig bent. Als je een lunch afspraak hebt met een vriend of vriendin, probeer dan wat langer door te werken de dag ervoor, of begin gewoon een uurtje eerder.

Plan voortijdig je verlof en communiceer dit helder 
Conflicten zijn niet te vermijden tijdens het plannen van vakanties, omdat je er misschien achterkomt dat een of meerdere collega’s in dezelfde periode verlof hebben aangevraagd. Veelal blijkt, dat het eerste wat gewaarborgd dient te worden is de productiviteit van de afdeling of binnen een team, gevolgd door het vinden van een passende oplossing voor iederenn zodat alle dagelijkse processen vooruit kunnen.  Het is belangrijk om vooruit te plannen in dit soort omstandigheden en een procedure te vervaardigen die het aantal bezette manuren waarborgd en de tijdspanne weergeeft waarin bepaalde taken dienen te worden afgerond tijdens een absentie van een collega. Whiteboards en Planners zijn essentiele kantoorbenodigdheden voor een bepaalde reden! Omdat ze essentieel zijn voor de organisatie en het efficient communiceren in ieder kantoor! Gebruik ze bij het communiceren van de vakantiebezetting aan iedereen binnen de organisatie en wie verantwoorlijk is voor de taken van de afwezige leidinggevende, die natuurlijk heerlijk elders van de zomer zon geniet. Het beschikken over whiteboards en planners bevorderd de efficientie van een organisatie en communicatie, dat de stress kan doen verminderen bij een inconsitente workflow.

Wees meer flexibel met betrekking tot het stellen van prioriteiten
Als werkplekdeskundige, Lynn Taylor benadrukt in deze: “Dit is ook de tijd van minder afleiding omdat er minder collega’s aanwezig zijn. Maak gebruik van deze tijd door strategische en complexe zaken op te pakken, zodat je gereed bent met je voorstellen zodra de drukte weer aanvangt na de vakantieperiode. Je zult zien dat je blij bent dat je gebruik hebt gemaakt van de mogelijkheid om in een relatieve rustige periode een aantal complexe en tijdrovende zaken op te hebben gelost. Dus flexibel zijn in het stellen van je prioriteiten is ook een sterke professionele vaardigheid. Het geeft je de mogelijkheid om niet zo vaak vast te komen zitten, afhankelijk van de afwezigheid van een leidinggevende of input van een collega, en je zo te concentreren op andere taken zoals vooruit plannen!”

Werk samen met anderen in plaats van alleen
Geef toe, als het zomer is en het enige wat je bezield is lekker chillen aan zee in plaats van je project af te maken binnen de gestelde deadline, bedenk dan de optie om samen te werken in plaats van alleen. Samen werken in een team geeft naast dat je een enorme creatieve boost kan geven aan ieder individu, ook een effectieve manier om gemotiveerd te blijven en de focus te behouden, terwijl je ook efficienter bent.

Werk overall, altijd en met een beetje hulp
Wees flexibel! Zoals Coleman zegt; “Je wilt natuurlijk zeker geen vakantie overslaan of belangrijke gebeurtenissen missen van je vrienden en familie, je hebt dus technologie nodig om overal en altijd op afstand je werk te kunnen uitvoeren; of je dient de hulp in te schakelen van een van je collega’s of gebruik een van de planning technieken zoals eerder aangegeven om aan de eisen te voldoen die je werk van je vraagt tijdens je zomer vakantie”. Vandaag de dag interactieve whiteboards beschikken over gratis software met betrekking to planning en samenwerking waarmee je eenvoudig gebruik kunt maken van video conferentie waar je ook bent.

Bereid je voor en plan tijd in voor je geliefden als je druk bent
Als je een ouder bent, dan weet je dat de zomervakantie een van de drukste tijden is van het jaar om je kinderen bezig te houden. Zelfs je partner die misschien meer tijd en aandacht van je verlangt. Gezien de roep om aandacht en tijd thuis tijdens de zomer vakantie, terwijl het werk zich opstapelt op kantoor, dan is het goed om een gezonde balans te houden tussen werk en gezin. Denk vooruit en plan de activiteiten met je kinderen, zoals kinderopvang of zomerkampen, of zelfs voor je ouders die je komen opzoeken. Het geeft je meer overzicht en rust om je te concentreren op belangrijke projecten en taken zonder dat je je ondergeschikt moet maken aan je familie. Geef je geliefde een handige planner of agenda, hang een prikbork of notitiebord op in de keuken of werkkamer en geef ze de mogelijkheid om inzicht te verschaffen in jou werkschema en weekplanning zodat de zomer een stuk minder stressvoller is en je er net zo van kan genieten zoals een ieder ander.

Als het rustig is, bereid je dan voor
Als je enigzins minder productief bent in de zomer, omdat het gewoonweg komkommertijd is op kantoor, gebruik deze tijd dan om je voor te bereiden op de drukte die komen gaat, de back-to-school periode in September; archiveer je administratie, ruim je inbox op en handel onafgeronde taken af. De zomer is de perfecte periode om het een en ander bij te werken en de boel op te schonen. Het is natuurlijk erg verleidelijk dat je meegaat met de relaxte zomerflow en je het rustig aan wilt doen omdat er weinig te doen is op kantoor. Je zult zien dat als je pro-actief aan de slag gaat en je je werk vooruit plant, je administratie en emails bijwerkt, dat je een stuk relaxter op vakantie kunt gaan en je zelfs bij terugkomst op kantoor niet direct in de stress zit. Regeren is immers vooruitzien!

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit