Logo Staples

Optimale productiviteit: een werkgevershandleiding

Delen via:
staples

In een tijd waarin steeds meer mensen willen telewerken in organisaties die fysieke aanwezigheid van hun personeel vereisen, wordt het steeds belangrijker om medewerkers zo gemotiveerd mogelijk te houden. Gezien de talrijke afleidingen die zich zowel on- als offline aandienen, is het de taak van het managementteam om een werkomgeving te creëren die de productiviteit bevordert én comfortabel is, zodat werknemers er graag acht uur per dag doorbrengen. Het is zeker geen illusie dat door dit te bevorderen een medewerker graag aan het werk gaat. Hier zijn de vijf belangrijkste tips om dit voor elkaar te krijgen.

Comfort
Aangezien uw medewerkers acht uur per dag of langer zitten, loont het om ergonomische stoelen aan te schaffen voor uw team. Een comfortabele, in hoogte verstelbare zitting en armsteunen zijn hierbij van essentieel belang. Tijdens het typen op een toetsenbord dienen de armen een hoek van 90 graden te vormen wanneer de voeten plat op de grond staan. Door spieren te spannen en te rekken belast u uw rug en schouders alleen nog maar meer en dat heeft weer gevolgen voor de productiviteit. Een andere belangrijke factor is de temperatuur in een kantoor. Het is verbazingwekkend hoeveel verschil een paar graden maakt. Er zijn een heleboel factoren die van invloed zijn op hoe uw medewerkers  zich voelen op kantoor, zoals het seizoen, de  kleding, het gewicht, de leeftijd, het klimaat, de geografische breedte ... de lijst is eindeloos! Een waterkoeler is een eerste vereiste. Een moderne airconditioning of modern verwarmingssysteem is een absolute "must", zodat uw team zich kan concentreren op zijn/haar taken.

 

Verlichting en kleuren
Vermoeidheid: de spaak in het wiel van de productiviteit.  Het is bekend dat daglicht de productiviteit op kantoor enorm doet toenemen. Met een overdaad aan licht wordt uw omgeving getransformeerd van een kerker waarin medewerkers als verdoofd hun werk doen in een bedrijvig kantoor dat bruist van de activiteit. Als u in een ouder gebouw werkt, is het verstandig om ouderwetse en verouderde tl-buizen te vervangen door daglicht- of full spectrumlampen. Deze geven natuurlijk licht en bieden een uitstekend alternatief voor de zon! De historici onder u weten dat de oude Egyptenaren het al bij het juiste eind hadden: kleurentherapie heeft effect op de emotionele reacties van mensen. Reacties en gedragingen kunnen worden beïnvloed door van kleurenschema te wisselen. Wist u dat in een kantooromgeving de kleur geel het intellectuele vermogen stimuleert en oranje de creativiteit? Blauw werkt kalmerend, rood geeft mensen energie en groen bestrijdt kleine ergernissen. Regenboogmeubilair in het hele kantoorpand dus!

Pauze
Zelfs de meest gefocuste mensen hebben één of twee pauzes nodig gedurende de werkdag. De reden is dat een verandering van omgeving helpt om emoties in balans te houden. Een korte wandeling in de buitenlucht heeft de voorkeur boven achter het bureau blijven zitten. Alleen zo worden geest, lichaam en ziel opgeladen. Niet alleen wordt uw energie weer aangevuld, maar wordt er tevens ongelooflijk veel vitamine D aangemaakt. Wie had dat gedacht? Als er echt geen tijd is om buiten een ommetje te maken, zorg er dan voor dat uw team voldoende vocht tot zich neemt. Uitdroging kan tot een scala aan problemen leiden die de productiviteit in de weg zitten, zoals hoofdpijn, concentratieverlies en soms zelfs ziekte. Het is dus zinvol om te investeren in gefilterd water van goede kwaliteit.

Organisatie
Voor de minder spirituelen onder ons kan het als een verrassing komen, maar feng shui kan wonderen verrichten in uw kantoor! Feng shui is in feite een omgevingswetenschap waarmee een sfeer wordt geschapen waarin we ons op ons gemak en gesteund voelen. Waterenergie kan erg krachtig zijn. Zelfs een kleine fontein kan voor een gevoel van sereniteit en rust zorgen (hoewel de frequentie van de plaspauzes kan stijgen!). Rommel wordt als onprettig ervaren. Een opgeruimde werkplek leidt tot een heldere geest, dat op zijn beurt weer leidt tot een stressvrije omgeving. De productiviteit schiet hierdoor omhoog.

Muziek
In een groot aantal kantoren wordt tegenwoordig achtergrondmuziek afgespeeld. En terecht! Het is bewezen dat muziek niet alleen een positief effect heeft op het emotionele welzijn en de fysieke gezondheid, maar ook op de geest. Sociaal functioneren en communicatie - en cognitieve vaardigheden worden allemaal positief beïnvloed. Muziek is niet alleen geweldig om de geest te stimuleren en eentonigheid te voorkomen, waardoor het stressniveau daalt, maar kan ook vervelende externe geluiden maskeren. Tenzij de kantoor-DJ kiest voor een Metalgenre...

Delen via:

Lees Verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit