Logo Staples

4 veranderingen in het ontwerp van uw vergaderruimte om samenwerking te stimuleren

Delen via:

Samenwerking in vergaderingen leidt tot betere ideeën en slimmere besluitvorming binnen uw organisatie. Maar samenwerking is niet altijd even gemakkelijk, vooral als mensen het gevoel hebben dat hun stem niet wordt gehoord.

Met een goed ontwerp kunt u van uw vergaderruimte een omgeving maken waarin samenwerking vooropstaat. Deze veranderingen en aanpassingen kunnen helpen om in elke vergadering meer interactie en een betere uitwisseling van ideeën aan te wakkeren.

1. Stel een mobielvrije zone in

Volgens sommige studies kijken we gemiddeld 28 keer per dag op onze mobiele telefoon. Deze onbewuste gewoonte kan vergaderingen binnensluipen, waardoor productiviteit en samenwerking pijlsnel inzakken en degene die aan het woord is het gevoel krijgt dat zijn of haar ideeën niet steekhoudend of de moeite waard zijn. 

Maak op voorhand een einde aan deze vorm van afleiding. Vraag iedereen om hun telefoon bij binnenkomst in een schaal of mand bij de deur te leggen. Door de verleiding weg te nemen om op hun telefoon te kijken, is de kans groter dat alle deelnemers aan de vergadering geconcentreerd blijven en actief deelnemen aan het gesprek.

2. Moedig praten en opschrijven aan

De inrichting en zelfs de beschikbare kantoorartikelen kunnen ervoor zorgen dat mensen hun ideeën gemakkelijker delen. Analoog schrijfgerei kan mensen aanmoedigen om hun computerscherm te laten voor wat het is en een actieve rol te spelen binnen de groep.

Van whiteboards aan de wand tot stapels Post-it®-notities in verschillende maten midden op de tafel – hoe meer schrijfmogelijkheden, hoe beter. Iedereen kan snel een schetsje maken of een paar ideeën noteren. En vergeet het schrijfgereedschap niet! Denk aan droog uitwisbare whiteboardmarkers, pennen in alle kleuren en permanente markeerstiften. Al dit materiaal moet binnen handbereik zijn, zodat deelnemers aan de vergadering hun inspiratie onmiddellijk kunnen vastleggen.

Staples_Meeting-Room_IN-TEXT.jpg

3. Kies voor een ronde tafel

Bedenk dat een rechthoekige tafel een machtsstrijd kan bevorderen. Het ligt in de aard van mensen om partij te kiezen. Leden van een team hebben de neiging om bij elkaar te gaan zitten aan één kant van de tafel, waardoor automatisch een sfeer van ‘wij’ versus ‘zij’ ontstaat. De senior van het gezelschap zit meestal aan het hoofd. Mensen aan één kant van de tafel kunnen zijdelings met hun buurman of -vrouw een gesprek voeren, waardoor de deelnemers aan de andere kant worden buitengesloten.

Om tot echte samenwerking te komen, moet iedereen zich gelijkwaardig en gezien voelen. Onderzoek toont aan dat een ronde tafel tot minder vijandigheid leidt en deelnemers meer het gevoel geeft dat ze erbij horen. Aan een ronde tafel kan iedereen elkaar zien. Een tussendoorgesprekje met buurman of -vrouw is lastiger. Er zijn geen verschillende kanten, waardoor teams gemakkelijker met elkaar omgaan. Vanaf het moment dat de deelnemers plaatsnemen, is er al meer ruimte voor samenwerking gecreëerd.

Ontdek de oplossingen van Staples voor kantoormeubilair om de perfecte inrichting te vinden voor uw vergaderruimte. 

4. Breng kleur aan

Een monotone ruimte kan fantasieloos overkomen. De kleur van de inrichting en het meubilair kan van invloed zijn op de stemming van de aanwezigen. Denk aan een vleugje kleur hier en daar op de werkplek, in het meubilair, door kunst aan de muur of accessoires. Kleur verlevendigt de ruimte niet alleen, maar kan ook leiden tot een beter vergaderresultaat. De University of British Columbia onderzocht het effect van bepaalde kleuren op de menselijke productiviteit. Blauw stimuleert de creativiteit, terwijl rood de aandacht voor details versterkt.

Wilt u de samenwerking op kantoor een stevige impuls geven? Begin dan met gemeenschappelijke ruimten zoals vergaderruimten, en u zult al snel de positieve effecten ontdekken van een nauwere onderlinge samenwerking.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit