Logo Staples

6 redenen waarom collega's die regelmatig spelen betere collega's zijn

Delen via:
  • Staples_article

In het boek 'The Gap: The Science of What Separates Us from Other Animals' onderzoekt de professor in de psychologie Thomas Suddendorf de vraag die filosofen al duizenden jaren bezighoudt: waarom zijn mensen uniek ten opzichte van alle andere soorten die momenteel bestaan, en gezien de miljoenen jaren dat er leven is op deze planeet?

Hij kijkt natuurlijk naar kenmerken zoals spraakvermogen, landbouw, gereedschappen en samenwerking. Hij concludeert: "Als je de lat laag legt, kun je stellen dat papegaaien kunnen praten, mieren landbouw bedrijven, kraaien gereedschap maken en bijen op grote schaal samenwerken."

We blinken zeker uit in veel dingen die dieren ook kunnen, maar Suddendorf stelt dat er twee belangrijke kenmerken zijn waarmee we ons onderscheiden: "Ons onbeperkte vermogen om ons verschillende situaties voor te stellen en hierover na te denken, en onze diepgewortelde motivatie om onze hersenen waarmee we ons scenario's kunnen voorstellen te laten samenwerken."

En precies daar speelt spel een rol. Veel dieren spelen alleen om een sociale band aan te gaan (bijvoorbeeld twee golden retrievers die met elkaar stoeien). Mensen gebruiken spel echter als een manier om het voorstellingsvermogen in zichzelf en in anderen te stimuleren om ons te ontwikkelen, te leren en invloed uit te oefenen op de wereld om ons heen.

Het belang van spelen

Spelen is misschien onze eerste bewuste handeling en is een fundamenteel deel van mensen. Vanaf het moment dat een baby kan glimlachen, zal de moeder kiekeboe spelen of gekke geluidjes maken om de baby aan het lachen te krijgen. Na die eerste gil begint een leven lang spelen. Vanaf hun peutertijd tot late tieners krijgen ze speelgoed, activiteiten en ruime ongestructureerde tijd met familie en vrienden om te spelen, bouwen, maken en zich dingen in te beelden.

Maar zodra iemand een baan krijgt, lijkt het alsof spelen minder belangrijk is, omdat het moeilijker te combineren is met dagelijkse verantwoordelijkheden. Spelen is echter belangrijk voor zowel volwassenen als kinderen, vooral om een goede collega te zijn. Hiervoor zijn zes redenen: 

1. Spelen leidt tot een positievere houding

Volgens spelonderzoeker dr. Stuart Brown zijn volwassenen die niet spelen vaak star, humorloos, inflexibel en niet bereid nieuwe opties uit te proberen. We kunnen dus aannemen dat volwassenen die regelmatig spelen waarschijnlijk flexibeler zijn en situaties met een positieve blik en open denkwijze benaderen. 

2. Spelen leidt tot een beter geheugen

In de annalen van de Braziliaanse Academie van wetenschappen schrijft de baanbrekende neurowetenschapper Marian Diamond dat spelen van invloed is op zowel de grootte als de werking van de hersenen. Hierdoor konden volwassenen die waren blootgesteld aan gevarieerde omgevingen met meer spel nieuwe zenuwcellen in de gyrus dentatus ontwikkelen. Dit is het gebied in de hersenen waar informatie wordt opgeslagen en verwerkt.

3. Spelen stimuleert de motivatie

In het European Journal of Humour Research stelt psychologieprofessor René Proyer dat volwassenen die regelmatig spelen tevredener zijn over het leven, waardoor ze gemotiveerder zijn om taken te voltooien. In zijn boek 'Beyond Boredom and Anxiety: The Experience of Play in Work and Games' stelt psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi dat het type concentratie dat plaatsvindt tijdens spelen ook kan plaatsvinden tijdens werk. Hierdoor vergeten mensen soms de tijd of beloningen waardoor het proces van het werk zelf de beloning wordt.

4. Spel leidt tot meer werkplezier

In International Journal of Technology Management hebben gezondheidsexpert Ping Yu en haar team een onderzoek gedaan onder bijna 1.500 Taiwanese professionals en bleek dat spelen een positieve invloed had op werkplezier en werkprestaties.

5. Spelen stimuleert innovatie

Stuart Brown stelt dat spelen boven aan uw bedrijfsinitiatieven moet staan. Hij zegt: "Met spelen wordt het vermogen om te innoveren, aan te passen en om te gaan met veranderende omstandigheden verbeterd. Het is niet alleen een 'ontsnapping'. Hiermee kunnen we moeilijke of tegenstrijdige omstandigheden integreren en afstemmen." Dit is zeer belangrijk bij het omgaan met de onvoorspelbare aard van veel banen. Iemand met een speelse geest kan beter omgaan met tegenslagen op het werk en kan innovatieve oplossingen bedenken.

6. Spelen leidt tot minder stress

In het academische blad Leisure Sciences stellen de onderzoekers Cale Magnuson en Lynn Barnett dat volwassenen die regelmatig spelen minder vaak stress hebben en beter kunnen omgaan met tegenslag. In hun onderzoek beweren ze: "Personen die regelmatig spelen en niet minder stressfactoren ondervinden dan anderen, hebben tijdens het eerste beoordelingsproces een andere blik op de situatie. Een situatie die door personen die weinig spelen wordt ervaren als stressvol, wordt door personen die regelmatig spelen mogelijk ervaren als niet uitzonderlijk en dus als aanzienlijk minder stressvol."

Houd er rekening mee dat niet alle volwassenen op dezelfde manier spelen. In het academische blad Personality and Individual Differences beschrijft Proyer de vier basistypen van volwassenen die regelmatig spelen: ogenschijnlijk speelse personen, ontspannen en zorgeloze personen, personen die het liefst spelen met gedachten en ideeën, en personen die wispelturiger zijn en genieten van kleine, dagelijkse dingen.

Spel invoeren in dagelijkse taken

Spelen is net zo belangrijk als ons welzijn, gezond eten, beweging en goed slapen. In deze TED talk over het belang van spelen, zegt Brown: "Het tegenovergestelde van spelen is niet werken, maar een depressie." Een leven zonder spelen kan leiden tot gevoelens van chagrijn, starheid en slachtofferschap. Dit betekent dat u met spelen, net zoals slapen, niet moet wachten tot uw volgende vakantie. Het moet onderdeel zijn van uw dagelijks leven!

Het goede nieuws is dat spelen overal mogelijk is, ook op kantoor. De kenmerken van spelen zijn vaak plezier, spontaniteit en interactie. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een snel spelletje op uw telefoon tussen vergaderingen, deelname aan een sportwedstrijd met collega's, tijdens de lunch niet naar de kantine gaan maar snel een potje voetballen met vrienden of zelfs een zelfbedachte uitdaging aangaan zoals een routinetaak in een recordtijd afronden. Voor meer ideeën over het invoeren van spellen op kantoor leest u onze artikelen over kinderspellen voor het verbeteren van de werkbeleving en activiteiten om innovatie te stimuleren. 

 Besteed na werktijd een korte tijd aan iets leuks, zoals een instrument bespelen, een boek lezen, een kruiswoordpuzzel maken of aan een ander project werken. Houd rekening met uw persoonlijkheid om het type spel te vinden waarmee u energie opdoet. Als u meer van puzzels houdt, is een extreme sport zinloos. 

Contact opnemen

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit