Logo Staples

6 tips voor flexplekken – voor productiever, tevredener personeel

Delen via:

De manier waarop we werken evolueert. Medewerkers zijn niet meer gebonden aan een kantoor. Bijna 40 procent werkt inmiddels geheel of gedeeltelijk mobiel, volgens analysebureau IDC. Maar mobiel werken is niet zonder uitdagingen. In een recent onderzoek van Dell meldt ruim één derde van de werknemers dat werken op afstand de teamgeest op het kantoor aantast.

Flexplekken kunnen een brug slaan tussen werken op kantoor of erbuiten. Het principe van flexplekken houdt in: geen eigen bureaus meer, maar gedeelde werkplekken. Werknemers kiezen een bureau dat beschikbaar is als ze binnenkomen.

Mits goed ontworpen en doordacht uitgevoerd, kunnen flexplekken de samenwerking bevorderen – medewerkers voelen zich minder geïsoleerd en de bedrijfscultuur wordt sterker. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen hun ruimte beter benutten. Er staan minder ongebruikte bureaus.

1. Stimuleer werknemers een werkstation te personaliseren voor de dag

Mensen omringen zich graag met speeltjes, familiefoto's en favoriete kantoorartikelen, zoals pennen en blocnotes. Op flexplekken is dit moeilijker, waardoor werkstations mogelijk koud en onpersoonlijk ogen. "Bureaus hebben geen persoonlijk tintje meer, maar zijn gewoon een plat werkvlak", aldus een whitepaper van Leitz.

Maak het gemakkelijk om de tijdelijke werkruimte ‘aan te kleden’. Zorg voor kastjes, kluisjes of archiefkasten waarin mensen hun spullen kunnen opbergen en die ze kunnen afsluiten. Denk aan stapelbare opbergdozen om zoveel mogelijk bergruimte te creëren. Zorg dat werknemers hun favoriete spullen gemakkelijk kunnen opbergen en kunnen meenemen naar een ander bureau. Zo blijft de werkruimte opgeruimd en netjes.

2. Geef prioriteit aan comfort bij het ontwerp van werkstations

CBT20857_oth_web_Leitz_mybox_1140x500px_v03.jpg

Volgens een onderzoek van Kensington is ergonomie de grootste uitdaging bij de implementatie van flexplekken. Het is cruciaal dat mensen hun bureau, stoel en beeldscherm kunnen verstellen.

Begin met hoogwaardige ergonomische stoelen waarvan armleuningen, hoeken en hoogtes verstelbaar zijn. Met accessoires kunt u het comfort en de productiviteit verder vergroten. Het Kensington Smart-Fit-systeem omvat laptopstandaards, rugleuningen, muismatten en voetensteunen. Daarmee kunnen werknemers hun tijdelijke werkplek 's ochtends snel aanpassen en comfortabel maken.

3. Bevorder de samenwerking met flexibele en comfortabele gemeenschappelijke ruimtes

Uit een Europees onderzoek van het IBM blijkt dat mensen, die regelmatig op een andere locatie werken, vinden dat de samenwerking en communicatie met anderen lastiger wordt. Met een kantoor dat inspireert tot samenwerking is er een extra reden om naar kantoor te komen — om te brainstormen of gewoon betere relaties op te bouwen met collega's.

Volgens een whitepaper van Leitz gaat het bij het ontwerp niet alleen om de omgeving, maar ook om de sfeer, het gedrag en de bedrijfscultuur. Maak gemeenschappelijke ruimtes uitnodigend met comfortabele, trendy stoelen. Hang whiteboards op, zodat teams zich gemakkelijk rond dezelfde plek kunnen verzamelen om ideeën te bespreken. Nobo's breedbeeld whiteboard is geoptimaliseerd voor mensenwerk, zonder nutteloze ruimte bovenaan en onderin die toch nooit worden gebruikt. Er is wel extra ruimte aan de zijkanten, zodat er tijdens een brainstorm geen innovatieve gedachten buiten de boot vallen. Plaats whiteboardmarkers en sticky notes in de buurt. Deze ontwerptrucjes stimuleren de samenwerking en versterken de bedrijfscultuur.

4. Bevorder de samenhang met kleur

CBT20857_oth_web_Leitz_clickstore_1140x500px_v01.jpg

Flexplekken worden geroemd vanwege het efficiënte gebruik van ruimte, maar het risico is dat uw kantoor saai oogt. Als uw kantoor te zakelijk oogt, is het geen warme, uitnodigende plek om te werken.

Dit is eenvoudig op te lossen met kleur. Onderzoek heeft uitgewezen dat blauw de creativiteit bevordert en rood de aandacht voor details. Met kleurige opbergmogelijkheden, accessoires en meubilair maakt u van de werkplek een verlengstuk van uw huisstijl. Kleurrijke dozen en andere opbergaccessoires kunnen het kantoor opfleuren.  

5. Stimuleer een hygiënische werkomgeving

Na ergonomie is hygiëne het grootste knelpunt bij flexplekken. Bureaus en kantoorartikelen, zoals toetsenborden en muizen, behoren tot de meest onhygiënische plekken op kantoor.

Als veel personeel een bureau deelt, dan is het belangrijk dat iedereen die werkplek na gebruik schoonmaakt en desinfecteert. Stimuleer de hygiëne door te zorgen voor hygiënedoekjes en handontsmetters, en verspreid deze handige leidraad om werkruimtes bacterievrij te houden

6. Zorg dat onmisbare kantoorbenodigdheden aanwezig zijn

Ondanks de technologische vooruitgang en het mobiele werken gebruiken werknemers nog steeds kantoorartikelen. De gemiddelde kantoormedewerker verbruikt nog altijd meer dan 10.000 vellen papier per jaar, zoals te lezen in het whitepaper van Leitz: Work is Where You Are.

Zorg dat bij archivering- en verzendstations nietmachines, perforatoren, scharen, brievenbakken en andere belangrijke artikelen voorradig zijn. Het Leitz WOW-assortiment biedt deze in allerlei kleuren om uw ruimte vriendelijker en uitnodigender te maken.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit