Logo Staples

7 vergadertips om weer aan de slag te gaan

Delen via:

Na een ontspannende zomervakantie voelt u zich hopelijk weer energiek en kunt u er de rest van het jaar weer tegenaan.

Niemand wil dat al deze goede bedoelingen en positieve energie worden opgeslokt door eindeloze vergaderingen die meer problemen dan oplossingen lijken op te leveren. Hieronder vindt u zeven eenvoudige tips voor effectievere vergaderingen.

 1. Zorg voor een duidelijke agenda
  Te vaak ontsporen vergaderingen omdat er geen duidelijke structuur is. Stel een specifieke agenda op en deel deze vóór de vergadering en ook tijdens de vergadering op een whiteboard. Zo kan iedereen gefocust blijven en kunnen de belangrijke punten één voor één worden afgehandeld.
 2. Beperk het aantal aanwezigen tot het minimum
  Het klinkt vanzelfsprekend maar het is waar. Hoe minder mensen u uitnodigt voor een vergadering, hoe sneller en efficiënter deze is. Zorg bij het opstellen van een deelnemerslijst dat er alleen mensen op staan die echt relevant zijn voor de gespreksonderwerpen en een praktische bijdrage kunnen leveren.
 3. Betrek mensen
  Het is niet voldoende dat de juiste mensen aanwezig zijn. Ze moeten ook bij de vergadering worden betrokken. Bij een brainstormsessie kunt u bijvoorbeeld plakbriefjes uitdelen waarop de aanwezigen hun ideeën kunnen opschrijven of een flip-over van 3M gebruiken om aantekeningen voor iedereen te maken.
 4. Gebruik een stopwatch
  We hebben allemaal vergaderingen bijgewoond waar geen eind aan leek te komen. Stel een tijdslimiet in en laat aanwezigen weten dat alles binnen die tijd moet zijn besproken. Leg een lopende stopwatch op tafel en zorg dat iedereen die kan zien. Dit helpt u vaart te houden en niet te veel van de agenda af te wijken.
 5. Blijf staan
  Als u een vergadering organiseert waarbij deelnemers moeten staan, wil iedereen vaak zo snel mogelijk de agendapunten afhandelen. Het wordt ook aangenomen dat staande vergaderingen veel productiever zijn.
 6. Stel een telefoonvrije zone in
  Telefoons en mobiele apparaten leiden altijd af. Of het nu mensen zijn die 'echt even dat dringende telefoontje moeten opnemen' of online naar informatie zoeken tijdens de vergadering, u hebt op deze manier niet de volledige aandacht. Laat iedereen bij aanvang weten dat telefoons niet zijn toegestaan.
7 vergadertips om weer aan de slag te gaan
 1. Stel een 'parkeerplaats' beschikbaar
  Bij de meeste vergaderingen komen onderwerpen aan de orde die verband houden met het gespreksonderwerp, maar die strikt genomen niet relevant zijn. Als u wilt voorkomen dat u op een zijspoor belandt, kunt u een 'parkeerplaats' voor deze items maken. U erkent ze dan, maar spreekt af er later dieper op in te gaan. Op een flip-over of grote notitievellen kunt u alle punten overzichtelijk bijhouden.

Met deze zeven tips zorgt u ervoor dat vergaderingen korter, doeltreffender en gerichter zijn - en dus ook minder vaak nodig zijn. Lees meer over effectief vergaderen in onze brochure. De Amerikaanse econoom en auteur Thomas Sowell sprak ooit de wijze woorden: "De minst productieve mensen zijn meestal de grootste voorstanders van vergaderingen."

Contact opnemen

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit