Logo Staples

Collaboratief werken

Delen via:

Met de intrede in het bedrijfsleven van de Millennials, bij de meeste mensen ook bekend als de generatie Y, is het onvermijdelijk dat er veranderingen in de werkomgeving optreden. Deze generatie heeft een belangrijke invloed op de kantoorruimten van de toekomst; uiteindelijk is deze generatie de toekomst van het kantoorleven. Uit onderzoek dat de afdeling Marketing Intelligence van Legamaster in 2015-2016 heeft uitgevoerd naar het kantoor van de toekomst is gebleken dat de Millennials meer zijn geneigd tot collaboratief werken dan de voorgaande generatie, de Generatie X of ook wel de Baby Busters, niet te verwarren met de Baby Boomers, ofwel de voorganger van de Generatie X. Maar wat betekent de werkwijze van de Millennials voor de toekomst van kantooromgevingen?

In vergelijking met de voorgaande generatie, heeft de Generatie Y een voorkeur voor spontane en informele vergaderingen, en voert ze het liefst persoonlijke gesprekken. Waar de geschiedenis van het kantoor zich ontwikkelde van het afhandelen van telefoontjes en verzenden van faxen, naar schrijven van e-mails en het bijwonen van videoconferenties, gaan we nu terug naar waar het allemaal begon; elkaar persoonlijk ontmoeten en spreken. Om het persoonlijke aspect van de collaboratieve manier van werken te onderstrepen, kiezen Millennials vaak voor een open kantoorruimte, waarbij alle collega's één open ruimte delen en aparte kantoren niet meer nodig zijn. Toegewezen bureauplekken worden niet gewaardeerd en men neigt naar flexibele oplossingen voor het kantoorwerk van de toekomst, dat eerder taakgericht is dan bepaald door de ruimte. Dat betekent dat een medewerker liever een plek zoekt, dicht bij collega's die aan hetzelfde project werken, dan elke dag achter hetzelfde bureau te zitten. Deze openkantoorbenadering vergemakkelijkt samenwerking tussen collega's, waarbij men elkaar gemakkelijker kan benaderen en informele bijeenkomsten worden gestimuleerd. En voor Millennials - ook wel bekend als de 'Visuele generatie' - vergemakkelijkt een open kantoorruimte de visualisering; iedereen met wie men informatie wil delen, is immers aanwezig in de dezelfde ruimte.

Die voorkeuren en werkwijze hebben invloed op de toekomstige trend van het kantoorleven. Niet alleen het open karakter van een kantooromgeving is een vereiste; dat geldt ook voor informele vergaderruimten. En om ruimte te geven aan creativiteit en teamwork te stimuleren, zien we steeds vaker collaboratieve ruimten in de moderne kantooromgeving. Zo is de Agile-benadering niet langer alleen bekend bij IT-afdelingen. Ook bij andere afdelingen binnen organisaties heeft deze werkwijze zich doorgezet, in het besef dat ook die andere afdelingen kunnen profiteren van de praktijken en principes van Agile. Agile is een samenwerkingsmethode die snel groeit en steeds vaker wordt toegepast in moderne kantooromgevingen.  Wist je dat er alleen al op LinkedIn 55.349 scrum masters zijn en dat het internet al 8.014 Agile-coaches telt? Steeds meer organisaties voeren Agile in als collaboratieve werkmethode, aangezien het proces van productoplevering wordt versneld. De teams zijn namelijk productiever omdat zij de prioriteiten beter kunnen aansturen en zodoende een hogere productkwaliteit voor de klanten realiseren. Al met al hebben de organisaties die Agile hebben geïmplementeerd, veel voordelen ervaren.

Niet alleen de werkomgeving van collega's die collaboratief werken, maar ook de in hun kantoor beschikbare materialen zijn essentieel om het eindresultaat van de collaboratieve werkmethode te verbeteren. Gebruikerservaringen uit het onderzoek van Legamaster resulteren in behoeften zoals: 'iets met een handgreep voor coaches/scrummers die veel onderweg zijn'. Het antwoord van Legamaster is de nieuwe Agile toolbox, een gemakkelijk te hanteren box, die kantoormaterialen bevat voor de dagelijkse scrumsessies zoals whiteboardmarkers, verdeeltape, magneten, bordwisser, boardreiniger en doekjes. En nóg een behoefte in verband met de toekomstige werkwijze waarop Legamaster zich concentreert: 'Mensen die werken met Agile, vertonen een voorkeur voor het gebruik van magneten in plaats van plakbriefjes voor alles wat meer dan een paar dagen moet blijven zitten of wat veel wordt verplaatst.  Bijvoorbeeld verhaalkaartjes op een takenbord.' Legamaster heeft een eenvoudig antwoord om te voorzien in deze behoefte: Magic-Chart Notes. Je kunt deze statische memoblaadjes gemakkelijk aanbrengen op vrijwel elk oppervlak, en ook gemakkelijk verplaatsen en vervangen. Bovendien zijn de Magic-Chart Notes uitwisbaar en herbruikbaar. Bekijk de film, dan zie je zelf hoe de Magic-Chart Notes zorgen voor een stukje magie in een collaboratieve kantooromgeving.

Bron:                    Onderzoek Legamaster 'Kantoor van de toekomst' – 2015/2016   
                             Legamaster Strategisch Onderzoek, 2015

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit