Logo Staples

Samenwerking op kantoor stimuleren

Delen via:

Samenwerking kan zeer lucratief zijn voor bedrijven. Wanneer diverse krachten en zienswijzen samenwerken, neemt de kans op creativiteit en betere ideeën alleen maar toe. Wanneer u op uw kantoor ruimte voor samenwerking biedt, kan dit helpen om de beste talenten aan te trekken, de productiviteit te verhogen en de motivatie van uw medewerkers te bevorderen.

Samsung, Google en Apple zijn 's werelds succesvolste merken en naast hun ongelooflijke succes hebben deze bedrijven één andere gemene deler: een omgeving die samenwerking stimuleert. Als u dit ook wilt bereiken, is het hoog tijd om over te stappen op dit samenwerkingsmodel. Een kantooromgeving waarin samenwerking wordt gestimuleerd, kan de krachtigste troef voor bedrijven zijn.

Een dergelijke omgeving is echter niet één-twee-drie opgezet en vereist de nodige inspanningen. Er moet een model worden ontwikkeld waarin de bedrijfsgeest tot uiting komt en er moet gewerkt worden aan de juiste ergonomische opzet. U hoeft hiervoor niet te beschikken over een kantoor met verschillende ruimten of een significante werkvloer. Er is altijd ruimte voor deze speciale zones, hoe groot of klein uw bedrijf ook is. Hier volgen vijf suggesties voor ruimten die u in de opzet kunt opnemen:

1.    Een informele ontspanningsruimte

Informele ontspanningsruimten zijn onmisbaar in uw kantoor. Denk hierbij aan relaxte zitplaatsen, zoals zitzakken of knusse banken. Een plek waar medewerkers zich kunnen ontspannen en waar informele bijeenkomsten kunnen worden gehouden, biedt ruimte voor nieuwe ideeën die in een formele omgeving meestal niet tot uiting komen. .  

Moedig mensen aan van hun werkplek te gaan en tijd door te brengen in een andere omgeving. Hier knappen ze van op en worden ze uiteindelijk veel productiever. Bovendien kunnen de banden en werkrelaties die ontstaan in een dergelijke informele omgeving leiden tot meer interactie tussen medewerkers. Zorg dat deze ruimten geschikt zijn voor brainstormsessies en probleemoplossende sessies door Post-it® meeting charts in deze ruimten neer te leggen. Deze papieren passen in een normale standaard en de bladen kunnen worden verwijderd en aan de muur worden geplakt met de plakstrook aan de achterkant. Het is een uitstekende manier om ideeën te ontwikkelen en suggesties te verzamelen.

2.    Een ruimte waarin ideeën tot leven komen

Wijs één ruimte in het kantoor aan voor het ontwikkelen van ideeën, een plek waar innovatieve nieuwe concepten worden geboren en ontwikkeld. Een muur met een whiteboard is in een dergelijke ruimte essentieel. Voor de opzet van een dergelijke ruimte in het kantoor biedt het Post-it® merk een uitgebreid assortiment producten waarmee u de ruimte snel kunt inrichten. De Post-it® Dry Erase films kunnen eenvoudig worden uitgerold en blijven perfect hangen zonder ingewikkelde installatie. De folie is verkrijgbaar in verschillende maten, zodat u zelf kunt kijken wat het juiste product is voor uw ruimte.

3.    Een open werkruimte zonder enige obstakels

Tover een traditionele werkomgeving in tot een compleet open werkplek zonder enige obstakels tussen bureaus. Een open werkruimte en intenser contact tussen collega's leidt tot spontane ideeën, een gevoel van collegialiteit en zorgt voor een betere communicatie.

Let hierbij niet alleen op de bureaus en stoelen, maar ook op voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat deze twee factoren belangrijk zijn voor een effectieve werkplek. Groen rondom bureaus zorgt voor een natuurlijke omgeving en bovendien zorgen planten voor zuivering van de lucht. Uit onderzoeken is gebleken dat de productiviteit hierdoor met maar liefst 15% toeneemt.

4.    Een plek waar collega's kunnen samenkomen om het contact onderling te versterken

Uit onderzoek blijkt dat een gezamenlijke thee- en koffieruimte de belangrijkste plek voor een effectieve werkruimte is. Een kantine is dé plek bij uitstek voor gesprekken, sociale interactie en korte pauzes. Een kantine wordt zelfs nog belangrijker gevonden dan een goed werkende WiFi-verbinding. Het is een belangrijke ruimte die snel kan uitgroeien tot een hub voor samenwerking, waarbij medewerkers uit verschillende teams intensief contact met elkaar hebben.

Investeer daarom in essentiële benodigdheden, zoals een goede koffiemachine en meubilair en materieel die de productiviteit ten goede komen. Hierbij kunt u denken aan grote tafels voor groepssessies en voldoende Post-it® Super Sticky Notes of de nieuwe Post-it® Big Notes om alle ontstane ideeën verder uit te werken. Bovendien kan techniek een belangrijke — doch geen essentiële — rol spelen in een dergelijke hub. Een scherm dat groot genoeg is voor het hele team kan helpen bij het sneller voeren van vergaderingen en de weergave van documenten of bestanden.

5.    Een werkruimte voor grote groepen in conferentieruimten

Zorg voor een speciale ruimte voor interne vergaderingen, afspraken met klanten en sollicitatiegesprekken. Er moet voldoende privéruimte zijn voor presentaties of conferentiegesprekken. Een vergadertafel is hierbij een 'must', samen met comfortabele stoelen, de juiste technische apparatuur en een watermachine.

Een slimmere werkruimte kan uiteindelijk tot een beter bedrijfsresultaat leiden. Als u wilt dat de medewerkers in uw bedrijf meer samenwerken, begin dan bij de herinrichting van uw kantoor. Daarna kunt u verdere stappen nemen om deze gedachte door te voeren in andere onderdelen van het bedrijf.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit