Logo Staples

Worden uw vergaderingen afgezaagd? Probeer dan deze gamificatietactieken

Delen via:

Kunnen uw vergaderingen ook wel een scheutje energie gebruiken? Het is eenvoudiger dan u denkt om vergaderingen productiever, interessanter, en zelfs leuk te maken.

Laat u inspireren door Duitse bordspellen om uw vergaderingen compleet anders in te richten. Veel bordspellen laten spelers het tegen elkaar opnemen; deze spellen laten spelers als een groep een strategie uitdokteren. Het winnende team bouwt samen aan het succes; vergelijkbaar met een gemeenschap, een beschaving of een stad. Net als bij Duitse bordspellen, kunt u collaboratieve strategieën en ideeënvorming toevoegen aan uw vergaderingen.

Hierna volgen een paar gamificatietactieken die u kunt uitproberen om uw afgezaagde vergaderingen dynamisch te maken!

Begin met het breken van het ijs

Een speelse activiteit om het ijs te breken, dient twee doelen: de sfeer wordt een stuk meer ontspannen en iedereen stelt zich open op, wat belangrijke ingrediënten zijn voor meer samenwerking tijdens vergaderingen.

Als de groep regelmatig bijeenkomt, opent u de vergadering elke keer met een nieuwe vraag. Dit kan iets heel eenvoudigs zijn; deelnemers kunnen bijvoorbeeld vertellen wat ze het weekend hebben gedaan, of wat de laatste goede film is die ze hebben gezien.

Mochten de deelnemers elkaar niet zo goed kennen, kies dan voor creatieve vragen die een gesprek op gang kunnen helpen. Dit zijn een paar ideeën:

  • Wat was als kind uw favoriete snack?
  • Heeft u ooit een beroemd persoon ontmoet?
  • Wat was uw eerste baan?
  • Wat was als kind uw favoriete spel?

Door deze vragen komt u misschien iets heel interessants te weten over uw collega's.

Opwarmen met een tekenactiviteit

Het is mogelijk dat deelnemers tijdens vergaderingen waarbij wordt samengewerkt, zoals bij het vormen van ideeën of brainstormsessies, soms hun ideeën moeten tekenen, uitbeelden of illustreren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel velen van ons het als kind geweldig vonden te tekenen, zijn we als volwassenen meer bewust van onszelf. We maken ons zorgen om anderen die onze tekeningen misschien slecht of raar vinden. U hoeft echter geen professionele tekenaar te zijn om een idee over te brengen via een tekening. Een eenvoudige schets is al voldoende.

Om mensen op te warmen, voert u een snelle, eenvoudige tekenoefening uit. Geef mensen 30 seconden om een boom te tekenen. Geef ze daarna nog eens 30 seconden om een persoon te tekenen. Deel de schetsen met de groep. Elke schets zal er anders uitzien, maar het is vrij zeker dat iedereen een boom en persoon herkent. Door deze activiteit zullen mensen zich later zelfverzekerder voelen om wat te tekenen.

Lees meer over het effect van een speelse aanpak van samenwerking op de werkvloer in onze gids. Hierin staat hoe kinderspellen worden toegepast op het kantoor.

Houd iedereen scherp (en bij de les)

Uw hoop op een bijeenkomst waar samen wordt gewerkt, kan de ijskast in zodra iemand offtopic gaat en niemand dat onbeschoft wil afkappen. Dit is een situatie waarin gamificatie uw beste vriend is.

Gebruik een zichtbare of hoorbare timer zoals een zandloper van 2 minuten of zelfs een eenvoudige kookwekker. Stel een tijdslimiet in zodat iedereen weet hoelang ze kunnen spreken. Zorg dat iedereen van tevoren op de hoogte is van de regels, zodat niemand schrikt wanneer de tijd op is. Nadat de zoemer of timer is afgegaan, is het de beurt aan iemand anders om te spreken.

Hierdoor worden mensen zich meer bewust van ieders tijd en tegelijkertijd worden anderen aangespoord actiever deel te nemen. Daarnaast betekent dit ook dat uw vergaderingen nooit meer lang duren!

Laat de ideeën blijven komen

Brainstorming is geen wedstrijd. Geen enkel persoon heeft ‘het beste’ idee. U wilt dat mensen zich prettig voelen bij het delen van hun ideeën, en daarnaast wilt u andere mensen ervan weerhouden de ideeën van anderen af te schieten. Dat is precies wat u bereikt met het toepassen van het ‘ja en’-principe op uw vergaderingen.

Het idee is om wat toe te voegen aan elk idee dat iemand naar voren brengt. Bijvoorbeeld: “Om voort te borduren op John's idee...” Om mensen aan te moedigen zich ook echt zo op te stellen, kunt u bijhouden hoe vaak iemand de magische woorden “om voort te borduren op dat idee” gebruikt.

Aan het eind van de week beloont u de persoon die zich hier het meest aan heeft gehouden met een gratis koffie of lunch. Deze gamificatietactiek motiveert mensen om op een pro-actieve manier voort te borduren op ideeën van anderen, waardoor iedereen tijdens de meeting meer samenwerkt.

Doorgaan met de samenwerking na de bijeenkomst

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Tijdens een vergadering besteden we één uur of twee aan het bespreken van een belangrijk onderwerp, gestimuleerd door iedereen die ideeën deelt. Vervolgens gebeurt er niets. Niemand reageert, en we weten niet wat de vervolgstappen zijn.

Aan het eind van de vergadering, voorziet u iedereen die bij de vergadering aanwezig was van notities en actiepunten. Als belangrijke teamleden verhinderd zijn of de vergadering op afstand bijwonen, is het belangrijk ze op de hoogte te houden met notities.

Houd de samenwerking gaande met de Oxford Smart Flipchart en de SCRIBZEE®-app voor smartphones. Gebruik zoals altijd de flipover voor notities, en gebruik vervolgens de smartphone om de pagina's te scannen. SCRIBZEE® voegt de pagina's samen in één PDF-bestand van hoge kwaliteit zodat deze op de cloud kan worden gedeeld met de hele groep. Zodra mensen weer terug aan hun bureau zijn, hebben zij de notities al ontvangen in hun inbox.

Zelfs het uitproberen van één of twee ideeën kan zorgen dat uw vergaderingen niet langer afgezaagd zijn. Zodra mensen het gevoel hebben dat hun ideeën en meningen ertoe doen, bent u op de juiste weg naar productieve samenwerking tijdens uw vergaderingen.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit