Logo Staples

Zeven manieren van samenwerking die innovatie stimuleren

Delen via:
  • Edding

Als je inbox overloopt en een deadline je in zijn greep heeft, kan je werkomgeving akelig klein worden; alleen jij en je computerscherm. In de snelle kantooromgeving van nu wordt teamwork vaak weggedrukt uit de To Do-lijst en daarmee ook de mogelijkheid om de druk te verlichten door oplossingen te delen met je collega's.

In een enquête schreef 86% van de respondenten fouten op de werkplek toe aan een gebrek aan samenwerking of inefficiënte communicatie, waarbij bijna 40% vond dat zij niet voldoende samenwerkten met collega's. De persoonlijke en commerciële voordelen van samenwerken kennen we allemaal, maar hoe kunnen we het realiseren?

Hierbij zeven ideeën die meehelpen om de voordelen van samenwerking te realiseren.

1. Creëer een inspirerende werkomgeving
Wat jouw favoriete manier van werken ook is, soms moet je je concentreren op een specifieke taak en soms moet je samenwerken met anderen. Wellicht wordt innovatie het meest gestimuleerd door een werkplek met private én openbare ruimten, en biedt deze iedereen de kans om optimale prestaties te leveren. Bureaus om onafhankelijk te werken, vergaderruimten voor projectgroepen en een informele ruimte voor sociale interactie bieden iedereen de kans om de locatie te kiezen die optimale ontspanning en betrokkenheid biedt.

2. Ontwikkel een positieve cultuur

Het gaat niet alleen om waar je werkt, maar ook om hoe je werkt. Een vereiste voor succesvolle samenwerking is dat we ons prettig genoeg voelen om onze ideeën te delen met onze collega's, zelfs als we weten dat ze het niet met ons eens zijn. Bedrijven met een cultuur van transparantie, vertrouwen en respect zullen niet alleen de medewerkers intensiever motiveren, maar ook een impuls geven aan productie, kwaliteit en serviceniveau. Slechts weinig bedrijven kunnen zich permitteren om de voordelen te negeren die een direct effect op de winst hebben!

Managers dienen de koers aan te geven door verbeterpunten te onderkennen en oplossingen voor problemen te vinden. Sommige psychologen beweren dat persoonlijke interactie veel meer positieve resultaten oplevert dan uitsluitend digitale communicatie. Zo stellen senior-managers zich via een opendeurbeleid open voor gesprekken met collega's op alle niveaus.

3. Wees bereid om ideeën te delen

In ons persoonlijke leven zijn we gewend om constant online in verbinding te staan met anderen. Vaak vergeten we echter dat het eerder de principes achter de technologie zijn dan de technologie zelf, die ons helpen om die netwerken op te bouwen.

Inderdaad, e-mail is een eerste vereiste om efficiënt samen te werken, maar dat geldt ook voor papier en schrijfgerei. Is er eigenlijk een betere manier om belangrijke ideeën weer te geven dan door ze − duidelijk voor iedereen − op een whiteboard of flipover te zetten?

Mocht je geen whiteboard bij de hand hebben, dan staan de Legamaster Magic-Chart garant voor een direct beschikbaar schrijfoppervlak. De elektrostatische film hecht zich gemakkelijk aan elk oppervlak (inclusief hout, beton, glas en zelfs behang); en omdat er geen plakmiddel wordt gebruikt, kunnen de briefjes zonder een spoor worden verwijderd. Je kunt elk type marker gebruiken en tevens kaartjes en briefjes toevoegen en verwijderen, zodat een soepele inbreng van alle teamleden is gewaarborgd.

Houd een edding 360 whiteboardmarker bij de hand om spontane invallen te noteren, waar je ook bent. Uiteraard is deze marker perfect voor whiteboards, maar hij werkt ook op alle niet-poreuze oppervlakken, waaronder glas, email en melamine. En nog beter; je kunt de tekst wegvegen zodra je je gedachten wat formeler hebt kunnen vastleggen, of als je tot een ander inzicht komt.

4. Versoepel de onderlinge communicatie
Voor leden van een projectteam is niets frustrerender dan werken met verschillende prioriteiten. We hebben allemaal wel eens dat deprimerende gevoel ervaren dat onze collega's naar andere doelen toe werkten en dat we tijd hebben verspild door dubbel werk te doen of te werken met achterhaalde instructies. Uiteraard is software voor projectmanagement van wezenlijk belang, maar specifieke problemen worden het beste opgelost als we ons melden en rechtstreeks met collega's praten.

5. Profiteer optimaal van de sterke kanten van de teamleden
De teamrollen van Belbin laten zien dat verschillen tussen teamleden absoluut geen probleem vormen, maar juist moeten worden erkend en aangemoedigd. We functioneren veel beter als we onszelf kunnen zijn. De kern is dat teamleden worden gefaciliteerd om elkaars sterke kanten volop te benutten. Dus: geef de 'Bedrijfsman' van Belbin de intrekbare whiteboardmarker om de gesprekken vast te leggen, en laat de 'Monitor' rustig achterover leunen en nadenken, voordat hij tot een conclusie komt. Soms is het heel eenvoudig; vraag gewoon aan degene met het netste handschrift of de meest heldere tekenstijl om te zorgen voor het vastleggen van een gesprek.

Innovatie komt echt tot leven als individuen gaan inzien hoe de verschillende vaardigheden en ervaringen van het team kunnen worden gecombineerd om tot de ideale oplossing te komen.

6. Maak samenwerking lonend
Zoals we al hebben gezien, is samenwerking altijd lonend, zowel voor individuen als het bedrijf als geheel. Tastbare resultaten helpen echter om teamwork te verankeren in het bedrijfsleven. Als er bij ons functioneringsgesprek samenwerkings- en teamdoelen aan ons worden toebedeeld, hebben we iets meetbaars om naar te streven, zodat het duidelijk is als we onze targets hebben gehaald.

Bijdragen kunnen privé of openbaar worden erkend, afhankelijk van de voorkeur van de betrokkene. Je kunt een mailtje sturen, een bedankje posten in een commentaardraad op de social media van het bedrijf, een melding maken in een nieuwsbrief of stilstaan bij het succes tijdens een bedrijfsbijeenkomst. Teams zouden zelfs kunnen worden uitgenodigd voor een feestelijk avondje, waarmee niet alleen hun prestaties worden erkend, maar dat tevens een nieuwe gelegenheid biedt om de banden verder aan te halen.

7. Pas aan, en groei
Bedrijven zijn er vaak goed in om markttrends en innovatieve technologieën te onderkennen, maar het is net zo belangrijk om instrumenten en strategieën voor teamcommunicatie goed in de hand te houden. Van producten en gadgets tot en met de nieuwste inzichten; dit is een doorlopend proces, dat samenwerking van iedereen vraagt om in de race te blijven.

Het is ook essentieel dat de neveneffecten van veranderingen binnen de organisatie worden erkend. Zo kunnen nieuwe processen, herstructurering en productontwikkeling stuk voor stuk van invloed zijn op de manier waarop medewerkers communiceren. En daarmee is het belangrijker dan ooit om samenwerking als een prioriteit te zien.

Delen via:

Lees verder

Contact
close

Een persoonlijk gesprek

U kunt een Staples-accountmanager bellen op het volgende nummer:

088 45 45 000

U kunt ook het onderstaande formulier invullen. Een van onze accountmanagers zal dan snel contact met u opnemen.

Get Help NL

Form
Submit